Всеки, който идва от държава извън ЕС и пресече българската

...
Всеки, който идва от държава извън ЕС и пресече българската
Коментари Харесай

България все още не случва реформи, които сама е обещала

Всеки, който идва от страна отвън Европейски Съюз и пресече българската или границата на различен член на съюза, без значение по какъв начин е стигнал и по какъв начин е влезнал, и изиска леговище, се приема като емигрант. Ако не изиска леговище, тогава е мигрант. Убежище у нас се желае по Закона за убежището и бежанците, само че има и европейски правила. Често обаче идващите не желаят леговище, като минават през няколко страни членки на Европейски Съюз, в това число и такива на Шенген. Такъв е казусът с морската граница на Гърция, през която влизат доста огромен брой бежанци, които най-после се озовават нерегистрирани в Австрия. И това е един от главните причини на Виена да не поддържа разширението на Шенгенското пространство с България и Румъния, сподели Зинаида Златанова, някогашен началник на представителството на Европейската комисия в България и някогашен министър на правораздаването.

Златанова обърна внимание на изявление на нидерландският министър председател Марк Рюте, който след наложеното несъгласие изиска за България да бъде направен отчет по Механизма за съдействие и инспекция - процедура, прекратена от Еврокомисията преди две години. Ако Рюте не е не запомнил този факт, значи, че това е голяма вест, която не е добра за България.

Зад триумфа на Хърватия, която влезе в Европейски Съюз шест години след България, само че след три седмици към този момент ще бъде част от еврозоната и Шенгенското пространство, стои принудата на Брюксел освен да дават обещание, а да подхващат действителни промени и чак по-късно преговорните глави за участие в съюза да бъдат затворени, сподели Зинаида Златанова. Тя напомни, че в преговорния развой на България за участие в Европейски Съюз е било задоволително единствено да обещаем промени, без да се чака тяхното осъществяване.
Какво следва при нов отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция? Имат ли съображение причините на Нидерландия за правата на индивида и корупцията в България? Работеща концепция ли е да постановяваме несъгласие по значими за Нидерландия и Австрия въпроси в Европейски Съюз? Има ли смисъл от референдум за еврото?
Отговорите на Зинаида Златанова, гледайте в политическия подкаст " Директно в новините " със Стефан Кунчев.



Визитка:

Зинаида Златанова е магистър по право от СУ " Св. Климент Охридски ". В интервала 2001 - 2007 година е шеф на дирекция " Координация по въпросите на Европейски Съюз и интернационалните финансови институции " към Министерския съвет. През 2008 година става началник на представителството на Европейската комисия в България. От май 2013 до август 2014 година е заместител министър-председател и министър на правораздаването в държавното управление на Пламен Орешарски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР