Всеки има ум, но не всеки има мъдрост. Умният човек разполага

...
Всеки има ум, но не всеки има мъдрост.
Умният човек разполага
Коментари Харесай

Ето какво отличава мъдрата от умната жена

Всеки има разум, само че не всеки има мъдрост.

Умният човек разполага с набор от избрани умения, има дарба да позволява логичен задания, да прави причинно-следствени връзки, да се концентрира, да помни.

Мъдрият човек е живял избран брой години и е натрупал своя житейски опит. Той може да мисли отвън рамките, да надгражда знанията си и да бъде предвидлив, методичен, прозорлив. Мъдростта не е използвана при децата, тъй като те нямат съответния опит.

Връзките и взаимоотношенията сред хората се градят не толкоз въз основата на усеща, колкото въз основата на разсъдък, логичност, взаимни отстъпки, ловкост и други Често пъти връзката сред сътрудниците се разпада, тъй като двамата не са съумели да запазят любовта си заради его или други аргументи. Ето за какво в връзките си с другите човек би трябвало да бъде умен.

Каква е разликата сред умната и мъдра жена в връзките с колегата, брачна половинка и сътрудниците й?

Умната жена обича да натяква на колегата си грешките му. Предпочита да му покаже, че е била права, вместо да извлекат най-хубавото от създалата се обстановка.

Мъдрата жена не прави от мухата слон. Великодушна е и прости. Подкрепя колегата си, когато направи неточност, окуражава го.

Умната жена поема нещата в свои ръце, когато се изправи пред спешна обстановка. Не оставя поле за деяние на своя мъж и му споделя какво да прави.

Мъдрата жена не изпада в суматоха в спешна обстановка. Влиза в ролята на опора за своя мъж и му вдъхва убеденост, кара го да усеща, че той е стълбът в фамилията, дава му чувство, че дружно всичко могат да реализират.

Умната жена учи децата на главните предмети и държи да бъдат отличници.

Мъдрата жена вижда качествата и потенциала на своите деца и ги предизвиква да се развиват в региона, която им се удава и която ги прави щастливи.

Умната жена постоянно наставлява своите деца и даже когато пораснат, ги счита за свои бебета. Обременява ги със личните си упоритости и упования.

Мъдрата жена не се меси в живота на децата си, когато няма директна опасност за тях. Оставя ги сами да натрупат своя опит и да научат своите житейски уроци.

Умната жена отстоява своите правила и схващания непременно и пред всички – свекървата, майка си, роднините.

Мъдрата жена изслушва препоръките на другите учтиво, само че прави това, което тя самата счита за вярно.

Умната жена има съответни цели в работата си и ги следва праволинейно. Рядко признава грешките си и обича да показва минусите в работата на сътрудниците си.

Мъдрата жена е склонна от време на време да си затвори очите за някои грешки и неточности, стига това да не въздейства строго на качеството на работа, и основава другарска атмосфера сред сътрудниците.

Умната жена си мисли, че човек може да е благополучен единствено когато реализира положително състояние в обществото, когато фамилията има избран обществен статус и може да си разреши задоволително материални придобивки. Тя има вяра, че можеш да си благополучен единствено когато постъпваш вярно.

Мъдрата жена знае, че щастието не се купува с пари. Тя има вяра, че вярното е тогава, когато си благополучен.

Цветелина Велчева ©

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР