Всеки има нужда де се похвали с предстоящото си пътешествие,

...
Всеки има нужда де се похвали с предстоящото си пътешествие,
Коментари Харесай

Ето защо никога да не публикувате самолетните си билети в интернет

Всеки има потребност де се похвали с идното си странствуване, само че рискът просто не си коства, твърди ни експертът по сигурност на пътуванията Стив Хуи, представен от Bright Side.

Всеки ден той вижда стотици фотоси на бордни карти, оповестени от горди пасажери, които се готвят да полетят за мечтаната дестинация. Хората въобще нямат визия по какъв начин тази почтена суетност може да заплаши проектите им.

Бордната карта съдържа доста повече информация, в сравнение с си представяме. Не единствено демонстрира името и закъде летим, само че и строго поверителни данни, както и дарба за изменение или анулация на резервацията.

Колко елементарно е да се получи достъп до нечия информация?

Попадам на изявления като тази тук всеки ден. Снимки, на които хората се хвалят с лъскавата си бордна карта с тяхното име и посоката, в която летят. Някои са изключително горди, че ще пътуват в първа или бизнес класа и държат безусловно да го споделят.

Реших да проверявам тъкмо какъв брой информация може да стане налична от една сходна фотография.

Тази фотография е оповестена от пасажер, който лети с Delta Airlines. Компанията разгласява купища информация, включваща номер на електронния билет, референтен номер на резервацията, номер на постоянен клиент и даже какъв брой чанти сте чекирали.

Исках да ревизира какъв брой е уязвима системата и отидох на уеб страницата на компанията – в рубрика „ Управление на резервацията “ всичко, което беше належащо е да се вкара име на пасажера и номер на електронния билет или резервацията. Можех да видя всичко належащо на бордовата карта, тъй че елементарно съумях да вляза и да видя цялата информация на пасажера.

От тази информация можех да видя целия му маршрут, както и тъкмо по кое време пътува – детайлите включваха номер на мястото, детайлности за постоянен клиент и номера на билетите.

Но това не е всичко.

Следващото, което можех да открия, е цялостна разбивка на заплатената сума, включваща датата на покупка и последните четири числа на кредитната карта.

Хората със злоумишлен предумисъл могат да употребяват тази информация, с цел да анулират или трансформират полетите ви, да сменят мястото или да причинят други проблеми.

И това не е най-лошото.  Дори да скриете някои детайли, баркодът съдържа на процедура цялата информация от бордната карта, съхранявана в специфичен формат, който елементарно може да бъде разчетен.

Може да си мислите, че компютрите на летището са единствените устройства, които могат да я разчетат, само че истината е, че всеки може да прочете един баркод. Има десетки онлайн четци, които дават информация въз основата на фотография, която качвате. В този случай съумях да получа цялата информация, без въобще да виждам останалата част от бордната карта.
Отново: трите имена, номер на полета, маршрут, номер на резервацията, номер на билета, елементи за постоянен клиент и още. Достъпът до тази информация е доста по-лесен, в сравнение с допускате и има огромен риск, обвързван с публикуването ѝ.

Не единствено че детайлностите от резервацията ви могат да бъдат употребявани за кражба, само че може да претърпите и огромни финансови загуби, в случай че някой получи надзор да вземем за пример върху сметката ви на постоянен клиент.

Рискът от кражба на идентичност е доста висок. Не го подценявайте. Ако решите да публикувате фотография на пътните си документи, заличете всяка сензитивна информация.

Далеч по-безопасно е да се снимате по какъв начин пиете шампанско в салона или на борда на самолета.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР