Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен

...
Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен
Коментари Харесай

И осъждани вече могат да получат електронно свидетелство за съдимост

Всеки жител може да съобщи и да получи по електронен път удостоверение за съдимост от всяка точка на страната, без значение от месторождението и адресната си регистрация и без значение дали е осъждан, или не . Това планува новата електронна услуга, която Министерството на правораздаването дава, посредством централизирана автоматизирана осведомителна система " Съдебен статус " (ЦАИС), оповестява БНР.

Правосъдният министър Крум Зарков напомни, че до момента жителите са можели да заявят и получат удостоверение за съдимост през интернет и посредством електронен автограф единствено в случай че не са осъждани.

Той посочи, че с надграждането на ЦАИС се е разширил обсегът на служебното и електронното удостоверение за жители, като е планувано издаване и за осъждани лица, както и за такива, родени отвън територията на страната, които имат българско поданство.
 Може да заявяваме електронно удостоверение за съдимост от 1 септември
Може да заявяваме електронно удостоверение за съдимост от 1 септември

Целта на промените е да се облекчи административната тежест върху жителите

На представянето на е-услугата стана ясно, че заявките могат да се подават и получават както с електронен автограф, по този начин и с ПИК на Национална агенция за приходите и заоблачен КЕП. Издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, който подсигурява достоверността им пред органите, за които са предопределени.

Обновената система към този момент е обвързвана с ECRIS (Eвропейската система на регистрите за съдимост). По този метод информацията за наказани българи на територията на страни от Европейски Съюз ще се записва навреме в системата " Съдебен статус " и ще бъде налична за всички бюра по съдимост.

Миграцията на данните с осведомителна система " Изпълнение на наказванията " пък ще съкрати доста периодите за приемане на отговор до бюрата по съдимост за това дали едно лице е изтърпяло наказването си.

Предстои Единната осведомителната система на съдилищата да бъде включена към " Съдебен статус ", като по този метод там ще се получават непосредствено бюлетините за съдимост от цялата страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР