Всеки гражданин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или

...
Всеки гражданин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или
Коментари Харесай

Гражданите ще могат да проверяват кои техни лични данни се използват в регистри

Всеки жител, който разполага с Квалифициран електронен автограф (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния застрахователен институт, ще може да ревизира кои негови персонални данни попадат в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация. Проверката ще бъде допустима от всеки личен компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), поддържанa от Държавната организация „ Електронно ръководство ". Към момента услугата за такава инспекция е използвана за Имотeн указател и за Национална база данни „ Население ".
Вицепремиерът Томислав Дончев разпореди до регистрите да има достъп посредством Системата за електронно връчване предвид на Общия правилник за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз (GDPR, 2016/679), който влиза в действие на 25 май. В развой на разработка е и друго софтуерно решение, което ще разреши на жителите да ревизират кой е имал достъп до персоналните им данни в регистрите.
Преди седмица вицепремиерът Дончев прикани всички администрации да подхващат своевременни дейности Единният цивилен номер (ЕГН) да не бъде употребен независимо за идентификация на жителите пред институциите. Мярката е средство за попречване на риска от корист с персонални данни. Решението на Комисията за отбрана на персоналните данни от месец март тази година разпорежда администрациите да подсигуряват високо равнище на сигурност при достъпа до персоналните данни на физически лица посредством потребление на най-малко два критерия за лична идентификация на жителите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР