Всеки голям крайбрежен град по света е изправен пред бързо

...
Всеки голям крайбрежен град по света е изправен пред бързо
Коментари Харесай

НАСА: Колебания в орбитата на Луната ще доведат до масови наводнения

Всеки огромен крайбрежен град по света е изправен пред бързо възходящи приливи и отливи поради съмнение в лунната орбита. Ефектът се укрепва от покачващото се морско ниво, породено от климатичните промени.

Ново изследване на НАСА и Хавайския университет, оповестено в списание Nature Climate Change, предизвестява, че идните промени в орбитата на Луната могат да доведат до рекордни наводнения на Земята през идващото десетилетие, оповестява CBS News.

Очаква се през идващото десетилетие да има дребни съмнения или " клатушкания " в лунната орбита. Макар и с дребен размер, те могат да имат огромно въздействие над планетата ни.

От НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация са стигнали до извода, че през 30-те години на този век има риск от невиждани до момента наводнения за всеки американски град, ситуиран на брега на океана.

Колебанията в лунната орбита са естествено събитие, намерено през 1728 година Орбитата на земния сателит следва цикли през 18,6 години. Те провокират по-големи приливи и отливи в интервал от 9,3 години.

Орбиталните съмнения до момента не са били рискови сами по себе си, само че този път учените са обезпокоени. С покачването на морското ниво идващите наводнения, породени от по-високия прилив, се чака да бъдат по-интензивни и по-чести от всеки път.

През 2019 година Националната океанска и атмосферна администрация регистрира над 600 наводнения в крайбрежни градове. Учените чакат тази цифра да се увеличи до 1800 или даже до 2400 през идното десетилетие. Наред с това ще има и засилен интензитет.

" Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, повишението на морското ниво и изменението на климата ще продължи да изостря крайбрежните наводнения по нашите крайбрежия и по целия свят. Градовете, ситуирани на океана, ще са все по-застрашени от бедствия ", споделя шефът на НАСА Бил Нелсън.

Вече се чака покачването на морското ниво да направи стотици хиляди квадратни благи брегова линия необитаеми и евентуално да измести над 100 милиона души по света до края на века.

Наводненията, породени от лунни цикъл, се характеризират не толкоз с огромно количество вода, а с огромна периодичност и струпване.

" Ако паркингът пред офиса ви, ресторантът ви на крайбрежната улица или магазинчето ви за сувенири се наводняват 15 дни в месеца, то бизнесът ви ще банкрутира. Преливащите септични ями на доста от курортните места ще основат здравен риск за милиони ", предизвестява създателят на проучването Фил Томпсън.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР