Всеки е роден да бъде щастлив. Колцина обаче могат да

...
Всеки е роден да бъде щастлив. Колцина обаче могат да
Коментари Харесай

Михаил Литвак: Човек трябва да бъде харесван само от трима души

Всеки е роден да бъде благополучен. Колцина обаче могат да кажат, че са в действителност щастливи? Едва ли доста. Какво тогава е належащо, с цел да бъдем щастливи?

Щастието се състои от три съществени понятия: " желая ", " мога " и " задължен съм ".

Но при множеството от нас те постоянно не съответстват. Ако желая – не се получава. Ако съм задължен – не ми харесва. Как е допустимо да се въдвори порядък в това? Ако желаете, само че не можете, тогава се пробвайте да се научите. Всяка активност, всяка работа е нещо положително. Просто би трябвало да започнете да действате.

В нас се зараждат разнообразни стремежи, само че е значимо да ги подредим деликатно. Например желанието да пиеш е неестествено. То води до угнетяване на личностното развиване. От такива спорни стремежи би трябвало да се отървем. Действията би трябвало да водят до личностно развиване. Стратегията на саморазвитието се свежда до това да се сдобием с колкото се може повече умения. Преди всичко човек се стреми да удовлетвори желанията си. 

Когато избирате цел, първо се уверете дали пътят, който би трябвало да извървите, води до нея. Ако това не е вашият път, изобщо не тръгвайте. Вътрешната ни мощ е тази, която ни тласка към верния път.

Знаете, че в случай че едно дърво не може да израсне нагоре, то стартира да простира клоните си встрани. Когато трудността по пътя му изчезне, то още веднъж се насочва към върха.

Ако започнете да мислите, вземете решение, а в случай че решите, действайте.

В нашия клуб сме създали техника за взимане на решения. Тя се състои в това да запомните първата мисъл, която ви хрумва и която считате за вярна. Ако това не помогне, би трябвало да разчитате на ориста.

Основното нещо е да действате, да не се колебаете. Не се опасявайте от грешките, неуспехът е седем пъти по-полезен от триумфа.

Неуспехът ви оказва помощ да осъзнаете грешките си и ви разрешава идващия път да постъпите вярно. Защо седем пъти? В мозъка позитивните страсти заемат 35%, а негативните - 5%. Така че когато човек се усеща зле, той стартира да мисли. Неуспехите ни карат да вървим напред, не би трябвало да се опасяваме от тях, без тях няма развиване.

В тази връзка бих желал да напомня легендата за пръстена на Поликрат.

Поликрат, владетелят на Самос, имал огромен шанс. Един ден египетският цар Амасис му дал съвет. Той му споделил, че в случай че продължава по същия метод, шансът му рано или късно ще му изневери и ще го обрече на неуспех. И в случай че желае да избегне завистта на боговете, би трябвало да избере една скъпа движимост и да я изхвърли. Поликрат избрал обичания си пръстен и го хвърлил далеко в морето. Загубата го натъжила извънредно доста. Един ден обаче риболовец уловил риба, която изпратил напряко на царската софра. Когато готвачът почнал да подготвя ястието, той се натъкнал на изгубения пръстен. Поликрат за следващ път извадил необикновен шанс и още веднъж почнал да се осланя на него. Скоро по-късно нападнал прилежаща страна, само че в края на краищата това довело до гибелта му.

Не се опитвайте да променяте събитията и другите хора, а променете себе си, приспособете се към събитията.

Умствено незрелите персони се пробват да трансформират събитията. В идеалния случай би трябвало да измененията себе си и своя мироглед за обстановката. Например преди се опасявах от височини и избягвах пътуванията в планината. Те събуждаха у мен суматоха и тревога. Сега планините ме примамват и даже радват. Какво се случи? Промениха ли се планините? Не, те са си останали същите. Промених се аз. Умствено зрял и умствено неузрял човек могат да се намират на едно и също място, само че все пак да живеят в разнообразни светове.

Признаците на умствена зрялост:

Зрелият човек работи

Един умствено неузрял човек влага всичките си старания, с цел да подреди персоналния си живот. За зрелия човек е по-важно да работи, да придобие самостоятелност. Личният живот на подобен човек се подрежда самичък. В практиката си съм срещал неудачници, които се оплакват от проблеми с намирането на сътрудник. Посъветвах ги да стартират да печелят повече пари. И в действителност след известно време персоналният им живот се подобряваше, т.е. имаха доста повече благоприятни условия да изберат човек, с който да бъдат.

Нуждите на душевен зрелия човек зависят от неговия триумф. Незрелият човек ги копира и ги усилва.

Зрелият човек урежда делата си независимо, а незрелият желае някой различен да го направи вместо него.

Психически незрелият човек се тревожи за това по какъв начин наподобява. Зрелият човек – не, само че постоянно наподобява добре.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР