Всеки десети работещ в Русенска област е пенсионер. Близо 8

...
Всеки десети работещ в Русенска област е пенсионер. Близо 8
Коментари Харесай

Всеки десети работещ в Русенско е пенсионер

Всеки десети работещ в Русенска област е пенсионер. Близо 8 600 са хората, които получават по едно и също време и пенсия и заплата, а броят им се е нараснал двойно по време на пандемията. Това сочат данните на Националния застрахователен институт. Причините са неналичието на квалифицирани фрагменти, както и ниският размер на пенсиите, които хората получават.

Вместо да си почиват у дома, доста от пенсионерите не престават да упражняват специалността си. Преподавателката по история и цивилизация Даринка Кънева от Русе единствено е сменила гимназията, в която е преподавала.

" Аз доста държах да продължа да бъда потребна и да дам знанията, които съм натрупала толкоз доста години. Много е тежко внезапно да прекъснеш работата си, при изискване, че си работил толкоз интензивно, и да не правиш нищо ", споделя Кънева.

Не са малко и хората, които са принудени да работят, с цел да си оказват помощ финансово. 78-годишната Петранка Русева е била търговец на текстил. Живее сама. От 24 години е пенсионерка, само че продава на общинския пазар.

" Зимата сметките са доста са огромни - ток, вода, а пенсията ми е дребна - търговски служащ с минимална пенсия, за на никое място не стига ", споделя Петранка Русева.

В доста случаи работодателите желаят да запазят квалифицираните си фрагменти най-малко още две-три години. Но има и такива, които избират на тяхно място да наемат млади и енергични хора. Управителят на сдружение „ Общински пазари” Кунчо Кунчев споделя, че незабавно освобождава чиновниците си, навършили пенсионна възраст.

" По моему, който е на пенсионна възраст, е хубаво да си откри работа, само че някъде, където няма такива условия. Тука имаме работа с доста клиенти, с пари ", споделя Кунчев.

Една от сферите, в които работят най-вече пенсионери, е охранителната активност. Там се наемат най-много някогашни военни и полицейски чиновници, тъй като се пенсионират по-млади.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР