Всеки десети работещ човек у нас е беден. Причината -

...
Всеки десети работещ човек у нас е беден. Причината -
Коментари Харесай

„Един издържа цялото семейство“: Всеки десети работещ българин живее в бедност

Всеки десети работещ човек у нас е безпаричен. Причината - месечният му приход е под линията на беднотия.

9,7% са работещите небогати в България за 2022 година, сочат данните от разбора на Икономическия и обществения съвет.

1069 лева са били нужни за издръжката на един човек преди юлското нарастване на цените, демонстрира проучване на КНСБ

В съпоставяне с 2013 година хората работещи и живеещи към и под прага на минимума са с 2,5 % повече, макар че в този момент заетостта също се е повишила с над 7%.

Снимка: bTV

Страната ни обаче не е с най-голям % работещи небогати в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за беднотия е различен.

Най-много харчим за храна и безалкохолни питиета

Най-малък % работещи, които са към прага на беднотия, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.

Какви са аргументите и по какъв начин хората се оправят с ниските си приходи?

Замфир е млад татко на тримесечно бебе. Основният приход в фамилията е от работата му като строител. Парите стигат единствено за най-необходимото.

Снимка: bTV

„ Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, облекла да си купим, за детето – хумани, ястие и по този начин нататък “, споделя Замфир Божидаров.

Близо 30% от разноските ни са за храна и безалкохолни питиета

По думите му, с цел да живее обикновено фамилията му, са нужни най-малко 2500 лв.. Затова се лишава от доста неща.

„ Кино, заведения за хранене, излизане на открито, излизане някой път с другари. Все отново аз съм на 23 година, тя е на 20 година и някой път имаме потребност да излезем, само че се лишаваме “, споделя Замфир.

Снимка: bTV

 

В столицата работещите небогати са минимум. Те обаче са съсредоточени в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.

„ Това са хора, които без значение, че са на работа, техните приходи са под линията на беднотия. В доста огромна част от случаите това са хора, при които един член от фамилията устоя цялото семейство “, споделя Зорница Русинова, ръководител на ИСС.

Хората в част от дребните общини получават доста по-високи междинни заплати от тези, живеещи в столицата

„ Около 34% от хората, които са на сезонна претовареност са хората в категорията работещи небогати. Тоест методът, по който един човек е нает също има директна връзка с това да не изпадне в тази категория “, добавя Русинова.

Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в клопката на работещите небогати е 18 пъти по-висок, безапелационни са специалистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР