Всеки десети българин никога не е извършвал годишен профилактичен преглед.

...
Всеки десети българин никога не е извършвал годишен профилактичен преглед.
Коментари Харесай

Всеки десети българин никога не е бил на годишен профилактичен преглед

Всеки десети българин в никакъв случай не е правил годишен профилактичен обзор. Това демонстрира национално изследване на социологическа организация " Тренд " по отношение на настройките на българите към годишните профилактични прегледи. Изследването е извършено сред 2 и 9 септември измежду 1002 жители над 18-годишна възраст и беше показано на конференция в Българска телеграфна агенция.

Това изказване се отнася по-често за сънародниците ни под 30-годишна възраст.

32% от интервюираните декларират, че за последно са минали през годишен профилактичен обзор тази година. Други 31% заявяват, че са го създали през предходната година, а 15% - преди повече от две години. 11% от запитаните пък са дали отговор, че в никакъв случай не са били на годишен годишен обзор.

69% от българите заявяват, че са осведомени какво включва годишният профилактичен обзор за човек на тяхната възраст.

Проучването сочи, че дамите по-често са осведомени за профилактичните прегледи, в сравнение с мъжете. Профилът на по-слабо осведомените включва най-вече мъжете под 40-годишна възраст.
 Лекарите чакат страната да се заеме с контрола на профилактичните прегледи
Лекарите чакат страната да се заеме с контрола на профилактичните прегледи

Никъде по света медиците не налагали санкции

79% от интервюираните настояват, че знаят какви са изгодите от годишния профилактичен обзор, до момента в който 21% не са осведомени.

18% от българите считат, че профилактичният годишен обзор при персоналния доктор се заплаща , като още веднъж по-висока некомпетентност има измежду по-младите хора - до 30 година

2/3 от българите декларират, че организират годишната си здравна профилактика при персоналния доктор. 25% обаче показват, че не организират годишна здравна профилактика.

На въпрос дали биха се отзовали на покана от персоналния доктор за профилактичен обзор, 81% дават отговор утвърдително против 8%, които биха отказали.

Най-разпространеният метод за връзка с персоналния доктор остава на място, в кабинета - 84% от българите показват тази алтернатива. Други 20% пък декларират, че споделят с общопрактикуващия доктор по телефон.

Около 39% от запитаните показват, че най-често търсят персоналния си доктор по телефона за записване на час за обзор, 32% - за консултация, 25% - за болничен, направление и други Близо 39% пък означават, че не търсят персоналния си доктор по телефона.
 Личните лекари няма да заплащат санкции, в случай че пациенти не се явят на профилактика
Личните лекари няма да заплащат санкции, в случай че пациенти не се явят на профилактика

За отсъствие на профилактичен обзор виновността нови пациентът

От своя страна Иван Естатиев от Фондация " Хъб Фор Хелт " удостовери, че българинът систематично пропуща годишната здравна профилактика.

Той предизвести, че ненавременната профилактика води до късно диагностициране на болести.

Евстатиев се базира на данни на Националната здравноосигурителна каса, съгласно които през 2022 година малко под 2,345 милиона българи са минали през профилактичен годишен обзор. От януари до края на юни тази година пък на профилактика са отишли към 1,291 милиона българи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР