Всеки ден в Русия се погребват войници, загинали в Украйна.

...
Всеки ден в Русия се погребват войници, загинали в Украйна.
Коментари Харесай

Всеки пети загинал в Украйна руснак е офицер

Всеки ден в Русия се погребват бойци, починали в Украйна. По оценки на BBC 20% от починалите, за които оповестяват съветските райони, са офицери. Какво приказва това за положението на армията, която води война в Украйна?

Руското министерство на защитата заяви действително два пъти за своите жертви в Украйна - и на 25 март, последната информация беше за 1351 убити военнослужещи. Въоръжените сили на Украйна показват доста по-висока цифра - 18 300 души.

Към 5 април съветски публични източници са разгласили имената на минимум 1083 починали съветски военнослужещи. Руската редакция на BBC наблюдава данните за починалите на база информацията на районните или регионалните ръководители и локалните медии.

Командирите

217 от общо 1083 разпознати жертви са офицери - от младши лейтенант до военачалник. Това съставлява 20% от общия брой на доказаните жертви в съветската войска от началото на войната.

Толкова огромен брой офицери в описите на жертвите не значи обаче, че всеки пети руснак, умрял на бойното поле, е бил офицер. По традиция телата на починалите командири в съветската войска се изпращат у дома предпочитано, а гибелта им се афишира по-често обществено, отбелязва Самюел Крени-Еванс от английския Кралски институт за проучвания в региона на защитата и сигурността. И в предходни спорове управлението на съветските сили е обръщало повече внимание на починалите офицери и по-малко внимание на тези с по-нисък сан. Но все пак офицерите са гръбнакът на съветските въоръжени сили.

В армиите на страните от НАТО доста задания на бойното поле се вземат решение от сержанти, ефрейтори и други младши чинове. В съветската войска офицери с чин лейтенант или по-висок имат право да вземат сходни решения.

" Руските офицери обезпечават тактическо управление и образование на своите взводове, роти или батальони. Сержантите в съветската войска най-често единствено ръководят оборудването или извършват заповеди, т.е. не управляват никого. Това значи, че офицерите са принудени да поемат повече отговорности за управление на бойните дейности на фронтовата линия. Следователно вероятността съветският офицер да загине в пердах е по-голяма, в сравнение с при офицерите от доста други армии ", споделя Крени-Еванс.

Списъците на жертвите към този момент включват 10 полковници (включително един капитан първи ранг), 20 подполковници, 31 майори и 155 младши офицери (с сан от младши лейтенант до капитан).

, че към този момент са починали седем съветски генерали, само че Русия удостовери за гибелта единствено на генерал-майор Андрей Суховецки.
 Руски военачалник е бил погубен в Украйна
Руски военачалник е бил погубен в Украйна

Новината е доказана от негови бойни приятели

Десантчици без поддръжка

BBC обръща внимание и на това - в листата с доказаните жертви в Русия се вижда, че към 15% от всички разпознати смъртни случаи са във въздушно-десантните войски.

Експерти показват, че съветските десантчици се употребяват необятно за задания, които в идеалния случай биха могли да бъдат изпълнени от постоянната пехота. Но съветските военни командири избират да употребяват въздушнодесантни войски, защото тези елементи нормално са доста по-добре подготвени както физически, по този начин и морално.

Сравнително високият брой жертви измежду парашутистите не е неочакван, отбелязва Роб Лий, старши помощник в Института за проучване на външната политика в Съединени американски щати. Течи елементи участваха в най-трудните интервенции - щурмуването на Гостомел, боевете край Киев и конфликтите в Южна Украйна. Още в първия ден на войната съветската войска разтоварва десант на летище " Антонов " в Гостомел - десантът чака, че съветските военни, които са влезнали от Беларус, ще могат да открият връзка с него и да обезпечат доставяне. Това не е реализирано изцяло и на 31 март - след месец на тежки сражения - украинските войски си върнаха контрола над летището.

Крени-Еванс изяснява, че Русия относително постепенно организира интервенции с комбинирани оръжия и въздушнодесантните елементи на фронтовата линия остават без поддръжката на постоянните войски и самолети.

Има известия за жертви и в други елитни съветски елементи. Списъкът на жертвите, който BBC удостоверява, се състои от 15 члена на специфичните сили на ГРУ (включително петима офицери) и 10 члена на Росгвардия. Поне трима от починалите (Руслан Галямов и Олег Кирилов от Татарстан и Вячеслав Акташев от Перм) са били измежду елита на съветските специфични сили.

В листата на жертвите има и хора с изненадващи специалности. На 28 март брянски публицисти оповестяват за гибелта на старши сержант от военния оркестър Александър Карпеев, тромпетист, като не се прецизира какви задания е изпълнявал в Украйна.

Дългият път към дома

В множеството обществено известни случаи телата на мъртвите се прибират вкъщи две до три седмици след гибелта им. Например Руслан Галямов, прапоршчик от специфичните сили на Росгвардия, е бил погубен на 11 март и заровен на 26 март.

Има случаи времето до погребението да отнеме месец.

Според Института за проучвания в региона на защитата и сигурността на Обединеното кралство сходно време за доставка на трупове е типично за днешните огромни спорове - живите имат преимущество пред мъртвите и изпращането в родината на телата на тези, на които към този момент не може да се помогне, остава на назад във времето. Ситуацията се утежнява от непрекъснато изменящата се фронтова линия. На този стадий от спора и за двете страни е мъчно да защитят фланговете си от противников нападения ", отбелязва Крани-Еванс.

Украински публични лица и очевидци неведнъж са заявявали, че съветската войска оставя тела на починали бойци при отстъплението си. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев е желал да съобщи телата на починалите на Русия, само че тя " първо е отказала, а по-късно са били препоръчани няколко чувала ".

През втората половина на март ръководителят на Николаевската регионална администрация Виталий Ким прикани локалните поданици да оповестяват за трупове на съветски военнослужещи в териториите, освободени от Украйна. Той уточни, че труповете ще бъдат украински проблем напролет и лятото, а и прибавя, че починалите руснаци би трябвало да бъдат изпратени назад, тъй като " тези военни също имат майки ".

BBC има данни за най-малко трима съветски военнослужещи разпознати едвам след ДНК тест.
 Руските бойци също са жертви на войната на Путин
Руските бойци също са жертви на войната на Путин

Никой не сподели на майките, сестрите и съпругите на тези момчета къде властелинът на Кремъл ги изпраща да умират

Служители в армията

Към 5 април 80 от 85 съветски района оповестяват за жертви. Най-често се оповестява за смъртни случаи в Украйна в Дагестан - знае се, че там са заровени 93 военнослужещи. На тяхно име се кръщават учебни заведения и даже се преименуват улици.

Най-голям брой починали са регистрирани в Бурятия (52 души), Волгоградска област (48 души), Оренбургска област (41 души) и Северна Осетия (39 души).

Това не значи, че представители на избрани райони са били особено изпратени да вземат участие в бойни интервенции в Украйна, както допускат някои специалисти и публицисти.

" По-голямата част от военнослужещите на контракт в съветската войска са хора от периферията, не от юга, не от Северен Кавказ, а от цялата външна страна - междинни и дребни градове, градчета и села ", изяснява пред BBC професор Наталия Зубаревич, експерт по социално-икономическо развиване на районите. Армията също постоянно наема хора от депресивни или полудепресивни райони. Бурятия се счита за една от тях.

Един от починалите е Михаил Гармаев от Улан-Уде. След като приключва учебно заведение, постъпва в строителен лицей, само че не приключва образованието си и се причислява към армията. След службата си Михаил се връща в Улан-Уде и стартира работа във компания за инсталиране на алармени системи. Но след няколко години мъжът се връща в армията и подписва контракт. На 6 март Михаил попада в засада край Киев и получава две огнестрелни рани. На 21 март е заровен в Улан-Уде.

Подобни сюжети - учи, служи, пробва се да си откри цивилна работа, само че по-късно се връща в армията - се срещат в биографиите на доста други руснаци, починали във войната в Украйна.

" Армията е значим шеф за тези територии, където е съвсем невероятно да се откри постоянна издръжка. Приемането в армията ви дава постоянна заплата и сигурност ", акцентира Зубаревич.

Регионите в Русия към момента имат друго отношение към публикуването на информация за мъртвите. В осем района длъжностните лица не оповестяват за смъртни случаи при военни дейности. До края на март управляващите в Кемеровска област също не оповестяват публично за смъртните случаи в Украйна.

" В Кемеровска област губернаторът заложи на по-подчертана изразителност за утвърждение и победа, като по-малко подчертава върху цената на войната ", отбелязва

Политологът Михаил Виноградов отбелязва за районирането при съобщаването на жертвите и вътрешен политически резултат - в Дегестан прочувствената ангажираност е по-голяма, в това число с цел да се показва ролята на локалните поданици на републиката в интервенцията. Това се прави частично в конкуренция с локалните поданици на Чечения, които са в центъра на публичното внимание. В други райони тези данни може да се възприемат по-травматично.

Според Виноградов Москва съзнателно е делегирала на районните ръководители отговорността да оповестяват за жертвите във войната, с цел да не се травмират ненужно жителите с кумулативните данни за загубите. Затова и те се дават рядко и неразбираемо.

От друга страна, потокът от загуби е относително огромен, а и скриването му носи опасности в дълготраен проект. Може би и районните ръководители нямат ясна директива и разполагат с относителна автономност.

Има засечени случаи в които локални медии са съобщили за гибелта на съветски военнослужещи и след това са премахнали изявленията.

" Не е неразрешено да се събира информация за починалите военни, само че доколкото знам, на всички издания в района е казано, че към този момент това няма да се излъчва в ефир или да се разгласява. И не споделят по кое време може да бъде оповестена. Моето персонално съмнение е - в никакъв случай ", споделя сибирски публицист пред BBC, поискал да остане неизвестен.

Регионите

Ковчези с съветски военнослужещи, починали в Украйна, идват освен в районите на Руската федерация, само че и в някогашните руски републики.

На 25 март в Исик-Кулската област на Киргизстан се състоя погребението на Егемберди Дорбоев. Кметът на Норилск споделя, че Дорбоев неотдавна е дошъл в Красноярския край и живее там с майка си. Младият мъж има съветско поданство и е свикан в армията през есента на 2021 година Той умира на 19-годишна възраст.

В Киргизстан е заровен и 26-годишният Рустам Зарифулин, който е подписал контракт с съветската войска и е умрял в Украйна.

Телата на двама съветски бойци (Саидакбар Саидов и Рамазон Муртазоев), починали в Украйна, са заровени в Таджикистан. В столицата на отделилата се от Грузия Южна Осетия е заровен съветският сержант Андрей Бакаев, който е взел участие в бойни дейности.

Преди години поданици на някогашни руски републики са се стремили да постъпят в съветската войска, защото това позволяваше приемане на съветско поданство по опростена скица. Сега към този момент няма такива преференции, изяснява правозащитничката Светлана Ганнушкина. За някои мигранти армията обаче е прелъстителен шеф: С Таджикистан, да вземем за пример, Русия има съглашение за двойно поданство, а хората, които са били призовани в армията на Таджикистан, могат да преминат напряко на договорна работа към Русия. За нискообразовани и безработни при подобаваща агитация, армията наподобява притегателна.

В Русия всекидневно се разгласяват от ден на ден имена на починали и фотоси от погребенията им. Най-често имената се показват от ръководителите на съветските райони или от представители на регионалните администрации, локалните медии и образователните заведения, в които са учили починалите.
 География на
География на " товар 200 " - BBC чертае картата на съветските жертви в Украйна

Съединени американски щати публично правят оценка загубите на съветската войска сред 5000 и 6000 души

BBC категорично показва, че основава разбора си единствено на отчети, съдържащи съответна информация за умрелия, в това число цялостното име и звание и, където е допустимо, мястото на заравяне.

Съобщенията на медиите, в които се цитират източници за десетки, а от време на време и стотици починали, не се вземат под внимание, в случай че не съдържат съответна информация за имена. Не се вземат поради и известията за гибелта на хора, които не са съветски военнослужещи (т.е. служещи в частите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и наемници от по този начин наречената " Вагнерова войска " ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР