Всеки ден в ГДБОП има по 30 сигнала за киберпрестъпленияКриптират

...
Всеки ден в ГДБОП има по 30 сигнала за киберпрестъпленияКриптират
Коментари Харесай

Крадат милиони чрез сменена банкова сметка

Всеки ден в ГДБОП има по 30 сигнала за киберпрестъпления
Криптират информацията от компютъра и желаят откуп, с цел да дадат паролата

Атаките съумяват поради човешка неточност

Български компании губят милиони поради киберпрестъпления. Най-големи измами стават посредством промяна на номера (IBAN) на банкова сметка, сподели Владимир Димитров, началник на дирекция “Киберпрестъпност ” в ГДБОП. Хакерите наблюдават електронната преписка сред две компании. След като в изпращаните мейли компаниите договорят всички условия по договорката и се стигне до заплащане, хакерите сменят в следващия мейл номера на банковата сметка, по която би трябвало да бъдат преведени парите. Така компанията покупател превежда пари по сметка на хакерите вместо по банковата сметка на доставчика.

На всеки четири дни някоя компания губи по 30-50-100 хиляди евро, сподели Владимир Димитров. А няколко пъти в годината компании губят милиони, добави той. Владимир Димитров взе участие в конференция, на която бяха показани резултатите от национално представително изследване на тематика киберсигурност: “Кибер здраве България 2023 ”, извършено от социологическа организация “Тренд ” по поръчка на Съюза за стопанска самодейност (ССИ).

Много огромен проблем за компаниите е и хакване на някой компютър и криптиране на наличната информация на него. След това хакерите желаят откуп, с цел да дадат паролата за отключване на информацията. Ако компанията не заплати, действително губи криптираните данни, които може да са от значително значение за активността ѝ.

90% от пробивите в разнообразни организации се дължат на човешка неточност, сподели Красимир Симонски, зам.-председател на ССИ. Във компании, в които компютрите са вързани в обща мрежа, в случай че хакерът пробие един от компютрите и криптира информацията на него, може да направи това и с всички останали компютри в мрежата. Най-често това става, като някой чиновник от компанията отвори мейл, изпратен от хакерите.

Често срещана машинация е и посредством платформи за търговия с акции, злато, криптовалути. Хора се записват за търговия с тези активи, откриват си сметка, внасят в нея пари, а след няколко месеца, когато решат за изтеглят парите, се оказва, че са станали жертва на машинация. Има случаи, при които посредством тази скица хора са изгубили по 50-70 хиляди евро, изясни Владимир Димитров.

Много публикувани са и сантименталните измами. Измамници от чужбина се свързват с българки посредством обществените мрежи и стартират да споделят с тях. Най-често се показват за американци и на някакъв стадий от общуването споделят, че са им нужни пари, с цел да дойдат до България и да заживеят с дамата, която е жертва на измамата. Има дами, които продават парцели, взимат заеми, с цел да преведат сума от да вземем за пример 10 хиляди евро. След като дадат парите връзката с тях стопира и по този начин те схващат, че са станали жертва на машинация.

Част от активността на дирекцията “Киберпрестъпност ” в ГДБОП е и следене в интернет на хората, които смъкват детска порнография. Всяка седмица задържат такива жители в разнообразни обитаеми места на страната.

В дирекцията “Киберпрестъпност ” работят 50 души, които се опълчват на 15 разнообразни типа киберпрестъпления, сподели Владимир Димитров. Предстои на уеб страницата на ГДБОП ясно да бъдат разказани тези типове закононарушения, добави той. Целта е хората да бъдат по-осведомени, с цел да не стават жертва на хакерите.
Явор Колев, шеф на “Информационни технологии и киберсигурност ” в ЗК “Лев Инс ”: Децата не знаят как да се пазят
Правят указател на педофилите



Децата не знаят по какъв начин да се пазят в интернет, сподели Явор Колев, шеф на “Информационни технологии и киберсигурност ” в застрахователна компания “Лев Инс ”. Затова ние от “Лев Инс ” започнахме акцията “Пази детето в интернет ”, добави той. Обиколихме всички регионални центрове и по-малки обитаеми места, срещнахме се с 130 хиляди деца и им дадохме насоки за безвредно потребление на интернет, изясни Явор Колев.

От срещите с децата е станало ясно, че техните родители не се интересуват какво вършат в интернет. Затова в продължението на акцията “Пази детето в интернет ” ще бъдат включени и родители.

Миналата седмица бяха прие­ти промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Той планува основаването на указател на педофилите. Това е мощен инструмент за предварителна защита, сподели Явор Колев. Хората, които са наказани и бъдат включени в регистъра, няма да могат да бъдат треньори, учители, да откриват празненство центрове, няма да имат достъп до деца, изясни Явор Колев.

Резултати от изследване “Кибер здраве България 2023 ”:

 
69% от хората се усещат застрашени от хакерски атаки
Образованите схващат заплахата



 

69% от хората в друга степен се усещат застрашени от хакерски атаки. Това демонстрира национално представително изследване за киберсигурността, извършено от социологическа организация “Тренд ” по поръчка на Съюза за стопанска самодейност. То е извършено измежду пълнолетни жители от 4 до 11 юли, като отговорите на въпросите са давани лице в лице и са отбелязвани на таблет.

На въпроса “Как оценявате опасността от хакерски атаки ” 29% от участниците в изследването са дали отговор, че опасността е висока, 7% са показали, че опасността е доста висока, а 33% - че е умерена. Младите и образованите хора по-често показват, че опасността е висока и доста висока. А отговори, че опасността е умерена или ниска, са давали хора с по-ниска степен на обучение, постоянно живеещи в по-малки обитаеми места.

Поръчахме изследването, с цел да установим какви са настройките в обществото за киберсигурността, сподели Кузман Илиев, ръководител на Съюза за стопанска самодейност.

Изследването демонстрира, че 86% от хората употребяват интернет, а 40% употребяват интернет няколко пъти дневно. Като тези от 18 до 49 години употребяват интернет повече от хората на възраст над 50 години. Въобще не употребяват интернет единствено 14% от хората, като най-често те са на възраст над 70 години. Същевременно хората не се усещат сигурни при потреблението на интернет. Хората с ниско обучение и в дребните обитаеми места са по-малко сигурни.

По-скоро осведомени за заканите в интернет се усещат 30% от участниците в изследването, а 42% са дали отговор, че са по-скоро неосведомени. 30% от интервюираните са показали, че са изцяло неосведомени за хакерските атаки. Нито един от интервюираните не е споделил, че е изцяло информиран за киберзаплахите. Повечето хора не знаят какви са типовете хакерски атаки, демонстрира изследването. Хората имат потребност от спомагателна информация за киберпрестъпленията, разяснява Евелина Славкова от “Тренд ”.

Проучването демонстрира, че 5% от хората са били жертва на хакерска атака. Но действително техният брой може да е и по-голям, тъй като не всеки би признал такова нещо. Повечето хора добре пазят ПИН кода на банковата си карта. Но 42% от хората показват, че са споделяли в интернет персонална информация като име, телефонен номер, адрес. Този дял е по-голям при хората на възраст над 40 и над 50 години. Най-често такава информация се споделя в интернет при онлайн извършване на покупки. А множеството хора не знаят по какъв начин тази информация може да бъде употребена против тях. Само 48% от интервюираните са показали, че употребяват антивирусен програмен продукт, а 42% употребяват комплицирани пароли за регистрациите си в инретнет като предварителна защита против хакерски атаки.

53% от хората биха се осведомили повече по тематиката за киберсигурността, демонстрира изследването. На въпрос към кого бихте се обърнали за съвет 34% са дали отговор - към виновните институции, 30 на 100 към другар или прочут. Същевременно 69% от участниците в изследването не знаят кои са виновните институции за киберсигурността в страната.

На въпроса кой носи отговорност за децата в интернет 48% са дали отговор, че това са родителите. 17% са показали, че отговорността е на страната, само че някои считат, че отговорността е на доставчиците на цифрови технологии или на просветителната система.

На въпроса по какъв начин може да се усъвършенства киберсигурността 39% са дали отговор “със строги закони и дейно налагане на наказания ”. Но 25 на 100 считат, че би трябвало да се усъвършенства образованието.

Данните от изследването демонстрират, че българите осъзнават, че има проблем, разяснява Кузман Илиев. Но хората не знаят по какъв начин може да станат жертва на киберпрестъпление. Затова би трябвало да сме по-разумни, да влагаме в цифрови умения и париране на корпоративния шпионаж, сподели Кузман Илиев.

На пазара има съответни решения за отбрана от хакерски атаки, сподели Кирил Григоров, представител на компания за киберсигурност. Например киберзастраховките може да покрият финансовите проблеми, породени от кибераката, изясни той.

Лъжа във фейсбук докара до всеобща неуравновесеност
Цигани излязоха с брадви и лопати да пазят децата си 
Министерство на вътрешните работи търси злосторниците, уплашили родителите

 

Няма похитен хлапак в Пирдоп



Патрулен автомобил на полицията обикаля из циганска махала в Пловдивско, с цел да успокои хората, излезли със сопи, брадви и лопати да бранят децата си от похитители.

Масова неуравновесеност обхвана циганските махали в над 20 села в Пловдивско. Мургави родители излязоха въоръжени със сопи, брадви, чукове и лопати, с цел да бранят децата си от похитители, които желали да ги отвлекат, с цел да вземат органите им за трансплантации. Това се случи в в 20-те години на 21 век в България, където всички идиотщини се диктуват от фейсбук и другите обществени мрежи, в които другояче е съвсем наложително ромите да се назовават роми, с цел да не се пречи на положителните нрави.

Цялата драма потегля от злосторници, пуснали фотография на автомобил с пловдивска регистрация и текст под нея, че тази кола обикаля нощем из циганските махали, с цел да търси деца за крадене. В момента ГДБОП проверява кой е създателят на подправените вести и когато сътрудниците стигнат до него, най-вероятно той ще бъде задържан.

“Няма нищо правилно в тези изявления. Автомобилът и притежателят са открити. В хода на нашата инспекция са събрани данни, че във въпросната вечер, когато е направена фотографията на колата, 53-годишният притежател е бил със фамилията в ресторант и по пътя на връщане от заведението е сниман ”, съобщи комисар Сълко Литов, зам.-шеф на Областната дирекция на МВР-Пловдив.

Във времето на смарт телефоните обаче всевъзможни опровержения стигат доста по-трудно до хората от известията, всяващи боязън. Уплашени роми, въоръжени с шанцов инструмент към този момент дават нощни наряди из махалите, с цел да опазят фамилиите си. В полицията са подадени над 50 сигнала, за рискови коли, пристигнали да прибират циганетата.

“Няма случай на отвлечено дете в Пирдоп ”, безапелационни бяха през вчерашния ден и служителите на реда от Областната дирекция на МВР-София.

Нито в Софийска, или Пловдивска, нито в някоя друга област в България не е отвлечено дете, само че олигофрените и подстрекателите в обществените мрежи не са български патент - има ги по целия свят.

Има нова инструкция на Европейски Съюз

 
Ще пазят повече браншове от хакерски офанзиви
Европейската комисия одобри нова инструкция за националната сигурност, която ще разшири настоящите сега ограничения против хакерски атаки, сподели Георги Станков от Министерство на електронното ръководство.

 

В момента има пет основни бранша за сигурността на страната, които се управляват и непрекъснато се наблюдават да не бъдат наранени от хакерска атака. С новата инструкция тези браншове ще станат над 10, като ще бъде повишен и броят на икономическите субекти, които ще би трябвало да съблюдават разпоредбите за киберсигурност. Целта е да бъде обезпечено тяхното действие при всевъзможни условия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР