Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и

...
Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и
Коментари Харесай

Четири лапи: Помогнете ни да спрем незаконната търговия с кученца в България

Всеки ден в България се оферират стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия и в директно нарушаване на настоящото законодателство. Преди броени дни Министерството на Земеделието, храните и горите разгласи обществена консултация по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската активност. Това оповестяват в писмо до медиите от " Четири лапи ".

Какъв е казусът?

През април 2021 година влезе в действие Регламент за здравето на животните, съгласно който всички развъдници в Европейски Съюз следва да бъдат регистрирани. Според българското законодателство и до момента - обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или оферират домашни любимци за търговия, следва да бъдат регистрирани като „ животновъден обект – разплодник “. Там би трябвало да се продават единствено здрави животни, на които е осъществена нужната ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, имунизирани и разпознати с микрочип, на минималната възраст от 8 седмици.

Реалната обстановка, обаче е, че нелегално се продават кученца, които са:

- Развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в противозаконни развъдници. Незаконното отглеждане на кученца освен нанася вреди на стопанската система, само че и значи, че няма надзор, нито гаранция за метода и изискванията на развъждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно положение.

- Отделени прекомерно рано от майка си, по-малки от наложителната минимална възраст от най-малко 8 седмици, които не са вярно социализирани.

- Без сложени нужните ваксини. Продажбата на кучета без наложителните имунизации е извънредно рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите - и за здравето на хората. Липсата на наложителните имунизации нерядко може да докара до съдбовен завършек на продаваното куче.

- Без паспорт и подложен микрочип в прорез с условието, че всички кучета следва още след навършване на 6 седмична възраст, а по този начин и при продажба (на най-малко 8 седмична възраст) да бъдат разпознати и регистрирани, с подложен микрочип и паспорт. По този метод, се подсигурява опцията за следене на произхода и здравния статус на кучетата при нужда. Липсата на документи и чип на кучетата прави невероятно следенето и санкционирането на продавача, направил закононарушение.

Активната акция на ЧЕТИРИ ЛАПИ е за прекратяване на противозаконната търговия посредством въвеждането на законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България:

- Засилен надзор на наложителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна активност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;

- Въвеждане на ограничения за контролиране на онлайн търговията с кучета – единствено регистрирани и микрочипирани кучета да се популяризират и продават онлайн от техния регистриран и затова – проследим собственик;

- Въвеждане на по-високи наказания за нерегламентирана търговия и отглеждане на кучета;

- Засилване на контрола върху наложителната идентификация и регистрация на кучета.

Целта на акцията на ЧЕТИРИ ЛАПИ е да предизвика българската общност да не остане безразлична към този проблем и да се включи в консултацията по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската активност до 15 ноември. За задачата, всеки може да изпрати имейл до [email protected]и [email protected] с запълнен. Два въпроса са с съответен фокус върху противозаконната търговия на кучета: належащо е жителите да отговорят на въпрос 12 „ Смятате, ли че би трябвало да се вкарат условия за търговия от разстояние с домашни любимци? “ с „ Да “ и да отговорят на въпрос 15„ Моля, посочете тези основни, съгласно Вас въпроси, които считате, че би трябвало да се включат в консултациите...? “ с този образцов текст като персонална позиция:

„ УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Споделям мнението, че има сериозен проблем с противозаконната търговия с кучета и Ви приканвам да въведете промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, които да спрат всеобщото отглеждане на кучета в нерегистрирани обекти в жестоки условия и продажбата на кученцата на неподозиращи купувачи онлайн, без произходът им да бъде тестван.

Призовавам Ви да предприемете законодателни промени по отношение на развъждането и търговията с кучета в Република България, в това число:
 Ключовата връзка сред международните пандемии и животните Ключовата връзка сред международните пандемии и животните
Има ли връзка сред международните пандемии и отношението към животните? 29 одобрени учени от разнообразни области с взор, фокусиран къ...

Засилен надзор на наложителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна активност и продаващи кученца.

Всички лица, практикуващи развъдна активност, би трябвало да бъдат задължени да записват животните на себе си като първи притежател, преди да ги продадат (още от първото кученце), тъй че да се обезпечи проследяемост и отговорност при положение на проблем след продажбата на животните.

Въвеждане на ограничения за контролиране на онлайн търговията с кучета.

Онлайн уеб страниците да бъдат задължени да употребяват технологии за инспекция на продавачите на домашни любимци като разрешават единствено регистрирани (и микрочипирани) домашни любимци да се популяризират онлайн от техния регистриран и затова - проследяем притежател. Това би трябвало да включва освен регистрация на уеб страниците в указател, само че и наложителна инспекция на обявите за кучета, преди те да бъдат оповестени онлайн, тъй че да бъде спрян достъпът на противозаконни развъдници до пазара.

Въвеждане на по-високи наказания за нерегламентирана търговия и отглеждане на кучета.
 Защо животните към момента се отглеждат в неприятни условия в български зоопаркове? (ВИДЕО) Защо животните към момента се отглеждат в неприятни условия в български зоопаркове? (ВИДЕО)
Нов отчет на " Четири лапи " разкрива, че в продължение на години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лице...

Засилване на контрола върху наложителната идентификация и регистрация на кучета: отворен достъп за общините до ВетИС.

Призовавам за въвеждане на описаните нагоре оферти и незабавни дейности за надзор и преустановяване на незаконната търговия с кучета, която ощетява доста животни и хора.

С почитание,

…………………. “

Повече информация за това по какъв начин да се включите в акцията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за преустановяване на противозаконната търговия с кучета посредством тази консултация, можете да
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР