Всеки ден става все по-очевидно, че успешният бизнесмен и настоящ

...
Всеки ден става все по-очевидно, че успешният бизнесмен и настоящ
Коментари Харесай

Шефът на Вагнер предложи радикални преобразувания в Русия

Всеки ден става все по-очевидно, че сполучливият предприемач и сегашен началник на групата " Вагнер " Евгений Пригожин се приближава от ден на ден до обсега на актуалните си пълномощия. Докъде се простират прекомерно очевидните политически искания на този извънредно невероятен човек?

Остава единствено да гадаем след - без пресилване! - извънредно амбициозната програмна тирада на Евгений Викторович, произнесена от него предишния петък, 10 март, в някакво мазе покрай фронта, някъде в покрайнините на Артьомовск (Бахмут), разтърсено от близки детонации на снаряди и мини. Цитирането на казаното от Пригожин би заело доста място. Но съгласно мен си заслужава.

Първо, за непосредствените вероятности на Вагнер:

- " Определено ще вземем Артьомовск. След това ще стартираме постепенно да презареждаме, намалявайки. След това ще преминем към нов стадий и ще стартираме да набираме хора в разнообразни райони... "

Групата " Вагнер " би трябвало да се трансформира от просто частна, само че най-хубавата в света (подчертавам!) войска, способна да пази страната, в войска с идеология. Тази идеология е битка за правдивост. Защото останалите армии, блока на НАТО и по този начин нататък, имат концепцията, че се борят за народна власт. И както сподели един от героите на кино лентата " Турист ": " Вие сте за народна власт, а ние сме за правдивост ".

" Затова ще съберем задоволително огромен брой хора. Защото имаме право да пазиме Родината си. И не е главно решение на някаква комисия, администрация, отдел. Или даже министър. Днес това е на първо място съветският народ. Това е моята майка, моите деца, вашата майка и вашите деца, които желаят да живеят в страна, наречена Русия.

И в случай че дъвчем сополи, тогава страната, наречена Русия, може да се окаже по този начин, че да не може да стане. Следователно ние имаме право да създадем по този начин, че Русия да продължи да живее " (край на цитата).

Тук съгласно мен е належащо да спрем и най-малко за малко да се опитаме да помислим върху това, което чухме.

Така че в близко бъдеще Пригожин има намерение да трансформира това, което самият той гордо назовава „ най-хубавата войска в света “, в конструкция, способна освен да извършва най-важните задания по време на специфична интервенция в Украйна, само че и надеждно да пази Русия като цяло.

В международен, по този начин да се каже, мащаб, както в миналото спореха в фамозния филм именитият дивизионен пълководец Чапаев и неговият санитар Петка.

В същото време, съгласно проекта на Пригожин, ръководената от него група Вагнер скоро би трябвало да бъде превърната в „ войска с идеология “. И – за разлика от „ останалите всякакви армии “.

Като част от въоръжените сили на Руската федерация, в това число и Евгений Викторович? Заедно с тях, по някаква причина, пресъздаден още през 2018 година с декрет на Владимир Путин от Главното военно-политическо ръководство на Министерството на защитата на РФ? Те бяха сринати през 1991 година, само че възкръснаха като феникс от пепелта при Сергей Шойгу от известния ГлавПУР? Която в действителност от този момент, както наподобява, след загубата на комунистическата идеология, сама не е схванала какво да прави?

И най-после, ето още нещо. Ако ЧВК (според Пригожин, а не съгласно закона, който към момента липсва в Русия за частните военни компании) " Вагнер " скоро се окаже идеологизирана, тогава каква ще е ЧВК?

В целия свят всяка частна военна компания е на първо място бизнес. Да, в рамките на позволеното във всяка обособена страна. Но главното нещо за такива тежко въоръжени офиси са парите, а не концепцията.

ЧВК нормално съществуват поради парите. А страната единствено им подрежда, изхождайки от личните си политически ползи. Щедро възнаграждение, несъмнено, на военни и охранителни услуги.

Но в случай че въпреки всичко концепцията (справедливост, национализъм или някаква друга) е сложена отпред на построяването на държавна отбранителна система, тогава е по-вероятно да имаме обичайната войска, а не бизнес план. Наистина ли Пригожин се пробва да се измъкне от бизнес плана?

Нека просто си поемем въздух. Пред нас, в случай че е истина, имаме жизнерадостен или не доста жизнерадостен план за нова и доста радикална военна промяна в Русия, чийто създател е предприемачът Евгений Пригожин. Възможно ли е, най-малко теоретично, да си представим, че някой може да предложи на обществото за разискване без най-високото утвърждение на първия човек на страната такова нещо? Тоест президента Путин? Отговорът е явен за всички.

Надарен ли е Евгений Викторович от Кремъл с нужния престиж за своето сензационно, в случай че го погледнете, изказване? Или ни показват чистата самодейност на човек, който е изгубил политическия си бряг и е влезнал в тежък клинч с висшето армейско управление на Русия? Скоро ще стане ясно.

Не може да се оспори обаче, че на шефа на " вагнеровците " от дълго време е разрешено нещо, което не се дава на никой различен в страната. Неговите съвсем ежедневни офанзиви против управлението на Министерството на защитата и Генералния щаб в бойни условия Кремъл не би понесъл от никой различен. Това е едно.

Второ, неотдавнашното позволение на Пригожин да набира някогашни пандизчии в редиците на „ оркестъра ” с гаранции за изтриване на присъдите за тези от тях, които оцелеят шест месеца на фронта, можеше да бъде обещано единствено персонално от президента на страната. Защото единствено той по закон има право да помилва.

Оказва се, че най-близката връзка сред Пригожин и президента не предстои на подозрение. Това, несъмнено, знаят и тези от лампарите, които Евгений Викторович непрекъснато и обществено рита. И евентуално единствено заради това познание, нашите афектирани генерали към момента се опасяват да провеждат открита административна и кадрова принуда против упоритите.

Затова въобще не бих изключил, че Путин също е наясно с плануваните грандиозни трансформации на Вагнер. А дали ги утвърждава напълно или отчасти е различен въпрос. Фактът е, че до момента не пречи на започнатото от Пригожин.

Ето и още нещо удивително. В петък водачът на " оркестантите " съобщи, че към този момент са взети ограничения за уверено попълване на редиците на неговата организация. И то в цялата страна. В цяла Русия са образувани наборни центрове за рекрутиране във Вагнер.

Общо, сподели ръководителят на „ оркестрантите “, през днешния ден има отворени 42 такива центрове.Какво е особено: всички, като един, работят въз основата на спортни институции. Например в Ростов на Дон - в пространствата на спортния клуб " Антарес ".

В Тюмен - въз основата на центъра на федерацията по бокс. В Самара - в постройката на спортното сдружение " Динамо ". Във Волгоград - в спортния клуб на притежателя на Урюпинските водоснабдителни концесии. В Екатеринбург - въз основата на състезателен клуб " Алфа ".

Щеше ли да е допустимо това, в случай че не беше директното утвърждение на вербовъчната компания от Кремъл? Да, в случай че нямаше утвърждение, на идващия ден офицери от ФСБ щяха да се втурнат във всяка такава зала. И наборът от попълнения за " оркестрите " щеше да спре, без даже да стартира. Но потегля от първите дни на март 2023 година

Какво оферират на претендентите чиновниците на Пригожин? Според локалната преса съответните пропагандни плакати гласят черно на бяло:

— " Ако сте на възраст сред 22 и 50 години, в случай че сте родолюбец на страната ни, в случай че сте мощен духом, тогава ние ви чакаме!

Парично заплащане от 240 хиляди рубли на месец (с изключение на наградите, както сподели практиката, в тази област наградата може да доближи до 1 милион рубли. Но това е единствено премия).

Като чиновник получавате заплатен отпуск, здравно лекуване, обезщетение, високоплатени работни места, в случай че не можете да пътувате заради пострадвания, опция да работите по целия свят!

Отворени са свободни позиции: стрелци, картечари, гранатометчици, снайперисти, лекари и санитари, оператори на ПТУР, оператори на ПТУР, минохвъргачки, стрелци, танкисти, екипажи на бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, оператори и техници на БПЛА, сигналисти, експерти по електроника бойни дейности, радиоелектронно разузнаване, артилерийски наблюдаващи, ръководители на самолети, оператори на ПЗРК, екипажи на Панцир-С, екипажи на С-300, водачи на бойни самолети, хеликоптери и други - има работа за всеки.

Ако има предпочитание, ще ви научим на всичко! " (край на цитата).

Много е любопитно, несъмнено, - има ли доста искащи да попълнят Вагнер? Но има доста аргументи да имаме вяра, че са доста Всички условия са, меко казано, конкурентни.

Между другото, знаете ли с кого стартира най-острото общоруско съревнование за мобилизационни запаси? С кадрови чиновници на Министерството на защитата на Руската федерация.

Те получиха тъкмо същата задача като вербовчиците на Вагнер: незабавно да попълнят войските, воюващи в Украйна, с професионални бойци и сержанти.

Защото през декември 2022 година на заключителния съвет на Министерството на защитата Шойгу разгласи, че в изискванията на възходяща военна опасност от западното стратегическо направление е решено незабавно да се усили числеността на въоръжените ни сили от 1,15 до 1,5 милиона души. Това би трябвало да стане главно посредством привличане на спомагателни 121 000 военнослужещи по контракт във въоръжените сили до края на 2023 година

Откъде могат да ги вземат военните? Плановете за набиране на хиляди нови професионални сержанти и бойци постоянно и по-рано слизаха във военните служби за регистрация и регистриране. И също толкоз постоянно се разваляха. Поради не най-завидните спрямо " гражданските " материални условия и придобивки.

И по този начин, съгласно проектите на Министерството на защитата до 2020 година се планираше в армията и флота да има половин милион военнослужещи по контракт. До посочената дата са достигнати едвам 405 хиляди Днес, повече от две години по-късно, те са малко по-малко от 450 000. Но въпреки всичко, както виждате, няма задоволително условни мотострелкови дивизии.

Разпорежда се това да бъде поправено неотложно. Коригирани са и изискванията за възнаграждение на военния труд на професионалните бойци през 2023 година Но можеш ли да се оправиш с Вагнер?

Как Министерството на защитата да извърши, по този начин да се каже, държавната поръчка? У нас няма толкоз доста млади и здрави мъже, годни за водене на бойни дейности, колкото ни се желае. Освен това не всички мечтаят единствено да се окажат в окопите. И тези, които са съгласни, „ оркестърът “ интензивно стартира да печели за себе си.

В чия изгода ще бъде ориентиран евентуален боец? Ясно е, че прекалено много за военните комисари - в посока " Вагнер ". Защото и в единия, и в другия случай би трябвало да отидете под патроните в Украйна. Така най-малко, в случай че оставите настрани моралните съображения, знаете: защо. Тези, които се управляват от висши претекстове, от дълго време се бият на фронта като част от доброволчески елементи и подразделения.

Така най-вероятно нов сериозен спор по линията Пригожин-Шойгу е неминуем. Има ли потребност от това на Русия?

Превод: СМ

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР