Всеки ден се случват научни открития, които променят света, в

...
Всеки ден се случват научни открития, които променят света, в
Коментари Харесай

3 от най-новите постижения на науката, които ни насочват към бъдещето

Всеки ден се случват научни открития, които трансформират света, в който живеем. Те носят със себе си доста нови технологии и способи, които ще се развиват и усъвършенстват във времето. Ето някои от тях.

Телекинеза

Способността да се управлява придвижването на обект е нещо от региона на научната фантастика, само че с помощта на откривателите от Колежа по просвета и технологии в Минесота, това се трансформира в действителност. Използвайки неинвазивен способ, прочут като електроенцефалография, включващ мозъчни талази, петима студенти успяли да управляват придвижването на хеликоптер. Участниците в опита преместили транспортни средства в разнообразни направления, имитирайки придвижванията на лявата ръка, дясната ръка и двете ръце. След известно време те съумели да извършат няколко маневри с хеликоптера, в това число и прекосяването му през голям обръч. Учените се надяват да подобрят тази неинвазивна технология за ръководство на мозъчните талази, която в последна сметка ще помогне за възобновяване на придвижването, слуха и зрението при пациенти, страдащи от парализа или невродегенеративни болести.

ЯМР на сърцето

Антрациклинът остава ефикасна форма на химиотерапия, само че към този момент е потвърдено, че той може да повреди сърцата на децата, подложени на лекуване. Като предписание, при множеството деца, наранени от този сърдечен недостатък, се оказва, че стените на сърцето са изтънели, а по време на слагане на диагнозата е било прекомерно късно да се направи нещо. Ултразвукът постоянно пропуща сърдечни недостатъци в ранните стадии на болестта и ги открива единствено, когато към този момент има породени необратими вреди.

Миналата година се появи фундаментално нова техника. В едно изчерпателно изследване беше открито, че T1 MRI може да бъде по-точен, ефикасен и безвреден способ за идентифициране на сърдечно-съдовите болести при деца. Лекарите могат да видят сърдечните недостатъци по-рано и по-ефективно, в сравнение с с ултразвук. Това е отличен медицински прогрес за откриването на сърдечни болести на дребни деца.

Ефективна електролиза (разцепване на солена вода)

В търсене на ефикасни различни горива откривателите непрестанно се пробват да намерят метод за дейно делене на морската вода за производството на водородно гориво. Неотдавна екипът на Австралийския проучвателен център по електротехника огласи съществуването на катализатор, кадърен да разцепи океанската вода, употребявайки не доста сила.

Катализаторът е под формата на еластичен пластмасов контейнер, който всмуква и употребява сила, получена от светлината, с цел да окисли морската вода. За разлика от съществуващите способи, които изискват огромни количества сила за окисление на водата, този способ може да създава задоволително сила за зареждане на дома и автомобила за целия ден, като се употребяват единствено 5 литра морска вода.

Резервоарът съдържа синтетични хлорофилни молекули, които употребяват силата на Слънцето тъкмо, както растенията и водораслите. Този способ не основава химически проблеми, за разлика от метода на делене на водата, при който се отделят облаци отровен газ – хлор.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР