Всеки ден се случват научни открития, които променят света, в

...
Всеки ден се случват научни открития, които променят света, в
Коментари Харесай

Още 3 от най-новите постижения на науката, които ни насочват към бъдещето

Всеки ден се случват научни открития, които трансформират света, в който живеем. Те носят със себе си доста нови технологии и способи, които ще се развиват и усъвършенстват във времето. Ето някои от тях.

Малка батерия

С изобретяването на 3D принтерите границите за типовете комплицирани и сложни обекти, които могат да бъдат основани, доста се разшириха. Миналата година екип от откриватели от Харвард и Университета в Илинойс съумяха да синтезират литиево-йонна батерия, която е по-малка от песъчинка и по-тънка от човешки косъм. Такива поразителни размери бяха реализирани посредством фино утайване на мрежа от преплетени електроди. След като 3D планът беше изработен на компютъра, принтерът използваше особено направени течни бои, съдържащи електроди, които трябваше неотложно да се втвърдят и да излязат на открито. Това устройство може да откри доста приложения и всичко това с помощта на неговия размер.

Преди появяването на тази батерия съществуването на необикновено дребни батерии беше съвсем невероятно. Факт е, че с цел да се основат такива акумулатори, те се нуждаят от акумулатори, които биха могли да предадат сила. Триизмерният принтер употребява мастило и обстоен дизайн на компютърната стратегия, създавайки сходни микробатерии.

Биоинженерни елементи в тялото

фотография:hitconsultant.net

На 6 юни 2013 група лекари в университета „ Дюк ” сполучливо вградиха първия биоинженерен  кръвоносен съд  на жив пациент. Въпреки че биоинженерство се развива с бързи темпове, тази процедура се трансформира в първата сполучлива процедура за имплантиране на биоинженерна част в тялото.

Вената се вгради в пациент, измъчен от крайния етап на бъбречно заболяване. Първоначално тя била синтезирана от кафези на човешки донор. Съдът бил по-успешен, в сравнение с синтетични импланти или тези с скотски генезис, защото той не бил податлив към съсирване и не представлявал риск от зараза по време на интервенцията.

Алтернативно микробно гориво

Представете си свят, в който високоефективно и на ниска цена различно гориво може да се получи толкоз елементарно, колкото кислорода от въздуха към нас. Благодарение на съдействието на американското министерство на енергетиката и изследователския екип в университета „ Дюк ”, можем да имаме микроорганизми, които да създадат по този начин, че фантазията да се сбъдне. През последните години от ден на ден и повече триумфи има в света на различните горива (например, етанол от царевица и захарна тръстика). За страдание, тези способи са доста неефективни и не  устоят на рецензия. Не толкоз от дълго време учени можаха да основат електрическо гориво, което „ яде “ слънчевата сила, без да лишава от нас вода, храна или земя, както множеството различни горива.

В допълнение към ниските енергийни потребности, дребните микроби могат дейно да синтезират тази сила в лабораторни условия. Бяха изолирани микроби от електрофорела и открити в нефотосинтезиращи бактерии. Те употребяват електрони в почвата под формата на храна и ядат сила за производството на бутанол, взаимодействайки с електричество и въглероден диоксид. Използвайки тази информация и осъществяването на някои операции с гените, учените са присъединили този тип микроби в бактериите, отгледани в лаборатория, което им разрешава да създават бутанол в големи количества. Бутанолът в този момент наподобява по-добра опция – както на етанола, по този начин и на бензина по разнообразни аргументи. Той има по-голям капацитет за предпазване на сила, в сравнение с етанолът и не всмуква вода, тъй че това може да се окаже в газовите резервоари на транспортни средства и да се трансферира през тръбопроводи. Бутаноловите микроби се трансфораха в обещаващо достижение в ерата на различните горива.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР