Всеки ден с международния влак от Букурещ на централната гара

...
Всеки ден с международния влак от Букурещ на централната гара
Коментари Харесай

Около 250 украинци пристигат всеки ден в Русе с влак

Всеки ден с интернационалния трен от Букурещ на централната гара в Русе идват по 250 украинци, бягащи от войната. Повечето са от Киев, Харков и Одеса. Заради многото искащи, влаковата комбинация е увеличена с спомагателни вагони. 4 от тях се пренасочват към столицата, а два вагона отпътуват за Варна.

Всеки следобяд, въпреки и с леко забавяне, влакът от Букурещ идва на централната гара в Русе. Препълнен е с майки с деца, които съвсем нямат багаж. Правят проекти по какъв начин да подредят живота си, до момента в който войната свърши. Надяват се това да се случи допустимо най- скоро.

Душа Дякова, пътува от Харков дружно с щерка си и по- дребния си внук. Големият останал да води война.

" На нас ни беше доста тежко, живеехме в мазе на детска градина 10 дни, след това падна бомба тъкмо в в басейна на двора на детската градина. След това се взехме решение да бягаме. Искаме да отидем в Турция, там имаме родственици ", споделя тя.

Не по този начин стоят нещата с Александър - рап реализатор от Одеса. За разлика от доста други, той няма проекти къде да отседне. Надява се, че след идването си в София ще откри заслон.

" Ситуацията в страната ни е доста печална, а тук всичко е добре. България ни посреща с отворената си душа и огромното си сърце. Благодаря ви доста. ", споделя Александър.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

На русенската гара, чиновници на Гранична полиция, ревизират документите на бежанците. А девети ден доброволци от Българския червен кръст им раздават вода, чай и закуски.

" Емоцията е, че в действителност са доста признателни, по тази причина, че сме тук, че можем да ги подкрепим, когато те идват с интернационалния трен. Те не споделят доста, само че ние не ги разпитваме, обикновено е. Ако имат потребност от някаква друга поддръжка, надлежно ги питаме, в случай че не ги насочваме към влака, който желаят надлежно да заловен и да продължат своя път. Обикновено това са дестинации, като Велико Търново, Габрово, София, Варна ", споделя Антоанета Ябанозова – шеф на БЧК – Русе.

Очаква се през днешния ден, Цветан Кюлянов, който управлява представителството на Европейската комисия в България, да посрещне част от бежанците в Русе, да прегледа приемния пункт за регистрацията им на Дунав мост и да се запознае с доброволците, които им оказват помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР