Всеки ден с изгрева на слънцето Ален Еко върви пеша

...
Всеки ден с изгрева на слънцето Ален Еко върви пеша
Коментари Харесай

Китай превзема Африка с мащабни инфраструктурни проекти

Всеки ден с изгрева на слънцето Ален Еко върви пешком към половин час по тясна горска пътека, с цел да доближи до строителната площадка, където работи. На нея се построява най-голямото дълбоководно пристанище в Централна Африка, написа Bloomberg.

34-годишният Еко е един от стотиците имигранти, които разпореждат очакванията си на най-амбициозния план в Камерун от оповестяването на независимостта на страната през 1960 година Строежът на пристанището, което ще преобрази дребното рибарско градче Криби в същински промишлен хъб, се финансира от Китай и се извършва от китайски компании.

Проектът ще помогне на Пекин да завоюва мощни позиции в африканската страна, чиято стопанска система е мощно подвластна от петрола и до неотдавна беше доминирана от френските компании. Портът обаче оказва помощ и за отварянето й към прилежащите страни Чад и Централноафриканска република, защото доста от служащите на градежа идват точно от там.

34-годишния Ален Еко е един тях. Той идва от Чад и стартира работа за компанията, която построява пристанището - China Harbour Engineering Co. (CHEC). Надява се, че след време ще печели задоволително, с цел да докара и фамилията си.

" Това е Ел Дорадо за Камерун. Това е бъдещето ", споделя той, сочейки крановете на пристанището.

Проектът за строителството на пристанището край Криби е добра вест за камерунското държавно управление, което е изправено пред доста съществени провокации. Недоволството от 35-годишното ръководство на президента Пол Бия нараства, приходите от износа на нефт понижават, а в англоговорящите западни райони се стигна и до въоръжени протести.

На този тъмен декор, отварянето на първите терминали на пристанището през март тази година вдъхна доза оптимизъм на ръководещите в Яунде.

Мащабният план обаче е обект и на съществени рецензии, най-много от страна на екозащитните организации, които считат, че той ще окаже мощно отрицателно въздействие върху басейна на река Конго. Там се намира и втората най-голяма тропическа гора в света след тази на р. Амазонка в Южна Америка.

Въпреки това разчистването на джунглата към площадката стартира още в края на 2010 година, а до 2035, когато строителните работи би трябвало да приключат, ще бъдат изсечени десетки хиляди декари гора.

" Камерун се пробва да откри уместно място за ново пристанище от десетилетия. Портът в Дуала, където е съсредоточена по-голямата част от промишлеността на страната, към този момент е изцяло претрупан. Нуждаем се от пристанище, което да покрива актуалните интернационалните стандарти и да подтиква икономическия напредък ", споделя комерсиалният шеф на плана Модесте Йоселин Ако`о, представен от Bloomberg.

Строителството на пристанището обаче е придружено от редица проблеми и закъснения. Миналогодишният банкрут на фрeнската логистична компания NCT Necotrans принуди камерунското държавно управление да отсрочи отварянето на първия контейнерен терминал на врата. В момента той се ръководи от консорциум, в който влизат френските транспортни компании Bollore и CMA CGM, както и китайската CHEC.

Предварителното съглашение за построяването на пристанището беше подписано през 2009 година, напомня изданието. Оттогава насам 10 китайски компании, измежду които CHEC и холдингът, към който принадлежи - China Communications Construction Co, получиха няколко концесии за рандеман на боксит, желязна руда и други потребни изкопаеми в Камерун.

Други китайски компании завоюваха огромни строителни поръчки за създаване на небостъргачи в столицата Яунде и футболни игрища за Африканската купа на нациите, която ще се организира през 2019 година

Проектът в Криби е илюстрация на огромната агресия на China Harbour Engineering Co. на африканския континент. Китайската строителна компания печели десетки поръчки и сега се занимава с модернизацията на няколко пристанища от Гвинея в Западна Африка до Танзания в източната част на континента.

В Камерун CHEC е в основата на най-големите инфраструктурни планове. Първият и вторият стадий от построяването на врата ще костват общо 1.3 милиарда щатски $. Компанията строи и автомагистрала за 453 милиона $, която би трябвало да свърже пристанището с вътрешността на страната. китайският строителен конгломерат работи и по разширението на пристанището в Дуала, а също и по построяването на железопътна линия до стоманените мини в Мбалам.

След относително мудния старт при започване на годината, пристанището в Криби последователно усилва размера на обработените товари. От началото на годината през него минаха над 3000 тона дървесина от прилежащата Централноафриканска република, а към края на юли портът към този момент имаше обслужени над 80 плавателни съда.

След окончателното си довеждане докрай комплексът ще разполага с 20 кея, терминали за нефт и полутечен природен газ, индустриална зона от 260 квадратни километра за преправка на дървесина, памук и какао, както и мрежа от пътища и жп линии, свързващи пристанището с най-големите градове и мини навътре в Камерун.

Въпреки свирепата френска конкуреция, China Harbour Engineering Co. съумя да убеди държавното управление на Камерун, че може да " сбъдне фантазиите му ", осигурявайки безвъзмездни първични изследвания и финансиране на плана от Export-Import Bank of China.

" Европейците се опитваха да осъществят този план в продължение на 20 години. Те създадоха две или три версии на общия проект и организираха осем механически изследвания. Ние осигурихме общия проект гратис, което направи доста мощно усещане на държавното управление ", споделя ръководещият шеф на африканското отделение на CHEC Чу Хуаджинг, който преди Камерун е работил в прилежащата Нигерия.

" Въпреки всички жертви, които локалните би трябвало да създадат, Камерун се нуждае от този план и от развиването, което предлага ", споделя Блез Ивова, който е кмет на рибарското населено място Лолабе. Той също работи за CHEC и до този миг е съумял да издейства обезщетения за хората, които ще би трябвало да изоставен домовете си поради градежа на пристанището.

" Нашето потомство може и да не види изгодите от този план, само че нашите деца сигурно ще завоюват от тях ", споделя още Ивова. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР