„Всеки ден е борба“: Шри Ланка залага на турнира по крикет за Купата на Азия

...
Коломбо, Шри Ланка – До преди няколко месеца SMS Senaratne
Коментари Харесай

Коломбо, Шри Ланка – До преди няколко месеца SMS Senaratne се бореше да сложи три ястия на масата за семейството му.

„Когато икономическата криза удари страната преди две години, тя ни отне спестяванията, колата ни и способността ни да изхранваме трите си деца“, каза Сенаратне, продавач на спортни стоки, пред Ал Джазира пред стадиона за крикет R Premadasa в Коломбо по-рано тази седмица.

Между оправянето на витрината на своя щанд със сини и зелени фланелки и шапки за крикет, Сенаратне обясни как обществеността в Шри Ланка се бори да оцелее по време на най-тежката икономическа криза в страната от нейната независимост през 1948 г.

„Нашият бизнес с производство и продажба на спортни стоки разчита на търсенето от магазините за спортни стоки, но откакто дойде икономическият спад през 2021 г., не сме получили достатъчно поръчки“, каза той.

След пандемията от коронавирус малката островна държава с население от 22 милиона души беше засегната от недостиг на гориво и храна, както и от тревожно висока инфлация за две години.

Икономическата криза прерасна в политическа, тъй като тълпи от предимно млади шриланкийци нахлуха в къщата на тогавашния президент Готабая Раджапакса, принуждавайки го да напусне страната и да подаде оставка.

Туризмът, който е водещата индустрия в страната, беше изправен пред спад и стотици малки предприятия се сринаха.


По-рано тази година обаче Шри Ланка получи първия транш от своя спасителен пакет от Международния валутен фонд (МВФ) и страната бавно се изправя на крака.

Турнирът за Купата на Азия по крикет, който първоначално трябваше да се проведе в Пакистан, частично попадна в скута на Шри Ланка, тъй като Индия отказа да изпрати отбора си през границата поради политическо напрежение.

Шри Ланка получи възможността да бъде домакин на седем от 11-те мача на турнира, включително два хитови мача Индия-Пакистан и финала.

Когато Сенаратне научи новината за домакинските задължения на Шри Ланка, той изработи стотици реплики на екипни фланелки и шапки и тръгна от родния си град Гампаха, град на 30 км (18 мили) западно от столицата Коломбо.

„Наех превозно средство и казах на съпругата си Ашока, че трябва да отидем и да продадем колкото можем повече от тези артикули“, каза 54-годишният мъж, докато жена му се пазареше с пазарещ се клиент зад щанда.

На първия мач между Индия и Пакистан в Канди, хълмист град в централната провинция на страната, те разпродадоха всички фланелки и се върнаха у дома ликуващи.

„След като коригирахме всичките си разходи, все още имахме малко пари“, каза той, добавяйки, че това ни помогна да направим повече стоки за втория етап от турнира.

„Ако бизнесът ни върви добре до неделя, ще се върнем у дома щастливи и с достатъчно пари, които да приберем като спестявания за децата си“, каза бащата на три момчета на училищна възраст с блясък в очите.

„Помага ни да останем на повърхността“

W Nishantha, таксиметров шофьор на тук-тук (три колела) от предградието на Коломбо Maligawatte, има подобна история.

„Семейството ми живее от ръка на уста и всеки ден е борба“, извика той над шума на двигателя си, докато караше през неравните пътища на града.

28-годишният мъж каза, че туризмът бавно е набрал скорост и макар че може да отнеме известно време, докато цялата индустрия се възстанови, присъствието на феновете на крикета в Коломбо е дало на хората с дневна заплата като него много... необходим лифт.

Персоналът на хотела потвърждава твърденията на Нишанта, като казва, че имотите им работят при пълна заетост в навечерието на мачовете на Индия срещу Пакистан.

„Сега, когато Индия е на финала, получаваме десетки резервации и за тази неделя вечер“, каза Рахини Де Силва, рецепционистка в хотел.

Съперникът на Индия във финала в неделя е домакинът Шри Ланка, който стигна до него след почти пълна публика, която ревеше за защитаващите титлата си в мача срещу Пакистан.

Провеждането на турнира в задния им двор и спечелването на зашеметяващи срещи разпалиха местните. Донесе известна почивка от две дълги години на чудене откъде ще дойде следващото им хранене.

А в някои случаи крикетът също е помогнал някои деца да не напуснат училище.

Двете по-малки момчета на Senaratne учат в частно училище с напълно финансирана стипендия, тъй като те са ключови членове на неговия отбор по крикет.

„Крикетът помогна на момчетата ми да останат в училище и също така ни помогна да останем на повърхността“, каза той.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР