Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа.

...
Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа.
Коментари Харесай

Euronews: Ковид в България - кошмарът, който никой не иска да има

" Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна злополука. Наистина е извънредно “, споделя Ружа Смилова, програмен шеф в Центъра за демократични тактики в София, пред . Статията, отдадена на ковид у нас е озаглавена „ Коронавирус в България - кошмарът, който никой не желае да има “.

И въпреки всичко мрачните заглавия не направиха популацията податливо на ограничавания, като в няколко града избухнаха митинги против Зелените документи, които станаха наложителни за влизане в молове или заведения за хранене.

Страната се намира в тежка политическа рецесия, белязана от митинги, което стартира предходната година с апели за оставка на популисткото държавно управление, водено от Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, която е на власт от 2009 година

Оттогава парламентарни избори бяха проведени два пъти, през април и юли, само че спечелилите партии не съумяха да образуват ръководеща коалиция. Понастоящем страната се управлява от служебно държавно управление, което не желае да приема по-строги ограничения от боязън от социална реакция.

Най-бързо свиващата се страна в света

България също страда от забележителен демографски спад заради миграцията, както и ниската раждаемост. Настоящата смъртна серпантина заради Коронавирус евентуално ще усложни казуса.

„ Трагедията единствено ще нараства. Шокиращо е да се види това в общество, захласнато от демографската рецесия в страната. България е най-бързо смаляващата се страна в света и е изгубила 10% от популацията си през последните 15 години от присъединението “, изяснява Смилова.

„ Така че, макар че има демографска суматоха, обществото е нечувствително към солидна загуба на живот сега. Не е готово за по-строги ограничения. Освен в случай че това не се промени, не виждам по какъв начин президентът ще вкара по-строги ограничения “, споделя тя.

Към този миг от пандемията България записва 338,83 смъртни случая на 100 000 поданици, като зад тях е единствено Бразилия с 287,46 жертви. Единствената друга европейска страна в челната петица е прилежаща Румъния, с 237,73 смъртни случая на 100 000 поданици, което я слага на трето място като цяло, съгласно данни на Джон Хопкинс от 29 октомври.

Според публикацията ние сме най-слабо имунизираната страна в Европа. Едва 1,38 милиона души са получили две дози ваксина.

Журналистът от „ Дневник “ Ангел Петров разяснява, че „ в страна, привикнала политиците да омаловажават всичко, което може да разстрои гласоподавателите им “, зеленият документ е въведен относително „ безшумно “. Според него служебното държавно управление е работило внимателно с ограниченията поради идни още веднъж избори.

България има обилни проблеми с решението кой да наследи някогашния министър председател Борисов, който подаде оставка през май. Преди идните избори България организира два гласувания в границите на три месеца. Резултатите през юли повториха тези от април, като същите шест партии и обединения минаха наложителния избирателен предел.

„ Това, което знам, е, че отношението на българските управляващи не оказа помощ на хората да се примирят с това, което се случваше по време на тази пандемия. Това е явно от обстоятелството, че всички разнообразни политики през последната година и половина бяха ориентирани към усмиряване на хората. Това е просвета, която беше подхранвана от десетте години на държавното управление на Борисов, а президентът Радев и неговото служебно държавно управление бяха безусловно капризни от това. Това е политика, която постоянно се пробва да направи по този начин, че никой да не се обиди или разгневи от това, което се случва, държавно управление, което непрекъснато желае да покаже, че се преценява с настояванията на всички “, споделя журналистът пред Euronews.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР