„Всеки да си поеме отговорностите и да не ни дава

...
„Всеки да си поеме отговорностите и да не ни дава
Коментари Харесай

Макрон: Всеки да си поеме отговорностите! Ще наложим с политически натиск вторичната миграция!

„ Всеки да си поеме отговорностите и да не ни дава уроци, защото сме втората по брой на дадени убежища страна ", съобщи френският президент Еманюел Макрон в неделя на минисрещата на върха в Брюксел за миграцията..

" Дали тези проблеми, които обсъждаме в този момент, са най-неотложните? Не толкоз, колкото преди година. Защото предприехме решителни дейности и би трябвало да го признаем. Днешното предизвикателство е политическият напън в някои страни членки и това, което назоваваме вторична миграция в Европейския съюз ", сподели още Еманюел Макрон.

„ Тук не става въпрос за това да спасяваме една канцлерка, а да изградим единна политика за миграция ", разяснява от своя страна министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел.

За да преодолее съпротивата, Германия счита да направи обособени двустранни съглашения със страни на предна линия като България.

„ Не се обрисува триумф на срещата на върха и по тази причина ще подходим с двустранни или четиристранни съглашения ", сподели канцлерът Ангела Меркел.

За наличието на въпросните съглашения водачите би трябвало да се договорят в допълнение.

" Участниците в срещата са единомислещи, че външните граници на Европа би трябвало да бъдат охранявани по-добре, с цел да не се позволява незаконно влизане на хора и че всички страни би трябвало да споделят тежестите на миграцията. Не е възможно някои да се оправят с първичната миграция, а други - единствено с вторичната. Където е допустимо, желаеме европейски решения. Където не е допустимо, тези, които имат общи желания, би трябвало да намерят общи рамки за дейности. Когато става дума за външното измерение, за връзките ни със страните на генезис или на пренос, ние подчертаваме, че споразуменията сред Европейски Съюз и Турция служат за образец. Но би трябвало и да платим втория транш, с цел да може Анкара да поддържа мигрантите с европейска помощ ", съобщи Меркел след края на диалозите.

Приемане назад на мигранти не е по усета на всички. Италия изиска да се напише ново съглашение за бежанците.

Франция, която през последните дни си разменя остри реплики с Италия, само че не е на първа линия на мигрансткия поток, е „ за " реформиране на разпоредбите за леговище, само че и за демонстрация на взаимност с мигрантите.

Напрежението в Европейския съюз поради мигрантите пораства. Част от водачите на Общността се събраха на изключителна среща в Брюксел в неделя.

Разговорите бойкотираха Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

Като ротационен ръководител на Европейски Съюз, България се опита да посредничи за рационализиране на тъй наречените Дъблинско съглашение на минисрещата на върха в неделя.

То контролира даването на леговище и регистрация на бежанците в страната членка, през която са влезнали на територията на Европейски Съюз.

Премиерът Бойко Борисов обаче посочи, че България няма да приема назад бежанци, които са прекарали в друга страна повече от година и половина.

„ Паниката не е добър консултант. Повтаряме същите извършения няколко години за нещо, което би могло да бъде решено бързо от всички страни в Европейски Съюз. Страните от Западните Балкани също би трябвало да бъдат предпазени ", съобщи Борисов.

Според него първо би трябвало неотложно да бъдат предпазени външните граници на Европейски Съюз, тъй че мигранти да не влизат от други места, с изключение на през формалните пропусквателни пунктове. След това би трябвало да има вторично систематизиране на мигрантите - те да бъдат върнати там, откъдето са пристигнали. И трето: страните би трябвало да се договорят с трети страни за създаване на центрове. В тях трябвало да се дава здравна, просветителна и юридическа помощ.

Премиерът посочи, че на срещата на върха не е била обсъждана опцията за отделяне на миграционен център в Албания.

Борисов добави, че до момента бежанци, пристигнали у нас, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, тъй като не желаят да останат в България.

„ Има огромна сензитивност в Европа по тематиката. Затова се вършат тези срещи. Всички обявиха, че България е свършила доста работа по време на председателството за напредването на тематиката с миграцията и сме съумели да намерим нужните взаимни отстъпки, върху които да се надгражда. Получих поздравления, че по този начин тематиката може да бъде решена за относително малко време ", сподели Борисов.

Испанският министър председател Педро Санчес прикани сътрудниците от Европейски Съюз съюз да оказват помощ на страната му да се оправи с потока от хиляди мигранти, идващи от Африка през Средиземно море.

" Ние сме в обстановка, която ще ескалира, в случай че не вземем решения в околните дни. Онова, което чух през днешния ден, това по което постигнахме единодушие през днешния ден, е знак, че евентуално има воля за промени ", разяснява министър председателят на Малта Джоузеф Мускат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР