Всеки човек има нужда от хубави думи и похвали, но

...
Всеки човек има нужда от хубави думи и похвали, но
Коментари Харесай

Изкуството на комплиментите: Как да давате и как да получавате?

Всеки човек има потребност от хубави думи и похвали, само че не всички хора са привикнали да вършат или пък да получават похвали.

Комплиментите имат за цел да накарат човек да се почувства добре. За страдание обаче доста хора имат проблем с приемането на похвали и вместо позитивно възприятие у тях, те пораждат по-скоро стеснение. Отхвърлянето на похвалите и признанията, които човек е заслужил е проблем, който е по-често срещан, в сравнение с подозирате. Може би самите вие изпитвате позор или пък омаловажавате личните си качества?

Според психолози даването и приемането на похвали е неразделна част от здравословните връзки в каквато и да е форма. Неслучайно един от любовните езици са утвърдителните думи, в които се включват точно комплиментите.
Всеки има потребност от похвали
Защо тогава е толкоз мъчно на някои хора да одобряват похвали? Със сигурност самочувствието и обществената тревога играят роля. Изследвания демонстрират, че хората с ниско самочувствие имат проблеми с приемането на похвали от своите сътрудници, тъй като позитивните мнения са в спор с техните лични теории за самооценката. Според друго изследване някои хора се тормозят от похвали като предпазен механизъм – те не желаят да разочароват другите в бъдеще, тъй че подценяват личните си достижения.

Истината обаче е, че всеки човек има потребност от похвали – изключително от околните си хора. Много се заблуждават, че в случай че работят в действителност интензивно върху себе си, ще доближат до точката на блажено прояснение, където не се нуждаят от нищо от никой различен. А в действителност хората сме обществени същества и имаме потребността от близкия контакт с други хора, както и от тяхното утвърждение.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР