Всеки човек има хоби и се стреми да постигне повече!

...
Всеки човек има хоби и се стреми да постигне повече!
Коментари Харесай

Кафето като ритуал за хиляди долари

Всеки човек има занимание и се стреми да реализира повече! Ако едно занимание не ви стимулира да се развихрите, значи не е занимание. Всичко може да бъде занимание, само че има едно, за което даже не подозирахме. Кафето е напитката, с която стартира денят и това е реалност за милиони души по света. За някои е просто табиет, за други е нужда, а за трети е изкуство.

Именно за последната рубрика желаеме да приказваме. Ценителите на кафе стават от ден на ден и не гледат на кафето като елементарна черна напитка, не гледат и на правенето като натискане на един бутон. Това е необикновен обред и изисква внимание във всеки един подробност. Популярното еспресо, което доста постоянно се продава по италианските улици, може да впечатли безусловно всеки и да подсигурява необикновен метод на живот. Колкото по-високо е качеството, толкоз по-висока става и цената. Ето за какво има пакети кафе за суми от 3000 $.

Ако попадате в тази рубрика, то най-вероятно би трябвало да обвинявате италианците за техния метод на живот и приготвянето на същинско кафе. След като един човек опита усета на същинско кафе, предстоящо е да смени внезапно метода и да стартира да търси остарели италиански машини с размерите на новородено слонче.

Клубът на същинските кафеджии стартира да пораства устойчиво през 2019 година и една статистика демонстрира, че американците харчат към 200 милиона $ за кафе машини.

Изненадата идва предходната година, когато сумата скача на 420 милиона $. Причината за този скок се крие в продажбата на висококачествение машини, които заливат пазара.

Има и друга статистика, която показва, че за най-скъпите машини са изхарчени към 61 милиона $. Така наречените „ prosumer “ са известни с това, че заемат целия плот на кухнята и цената за една такава нормално е към 100 $, въпреки и сега да има още по-скъпи и неуместни такива.

И не приказваме за една покупка, която вечно ще остане вкъщи. Някои запалянковци не се разделят с покупката си. Има фенове, които просто пътуват с кафе машината си, тъй като не могат да понесат обстоятелството, че ще употребяват кафе, което не е напълно.

И тук идва другият огромен проблем – машината е единствено една песъчинка в голяма и безпощадна пустиня.

Една премиум машина за еспресо и капучино може да пристигна с два награветаля за вода, електронно контролиране на температурата и спомагателни настройки. Експертите показват, че има някои зърна, които изискват по-висока температура, с цел да произведат оня нужен усет.

Ако сте собственик на актуалната кафе машина, то най-вероятно би трябвало да знаете, че тя е създадена най-вече за по-леко кафе, това с по-светли зърна, а не това с по-тъмните.

Ако желаете да извършите дребна чаша с духа на Италия, явно би трябвало да започнете с една доста злокобна система от условия. Първо би трябвало да имате подобаващата машина, по-късно да изберете вярното кафе и по-късно да настроите вярното налягане на водата, която ще премине, също така има и температура. Професионалните машини са известни тъкмо с това – оферират безкрайни настройки – както се случва и с професионалните камери и всяка друга техника.

Не се изненадвайте, когато се впуснете в това съревнование и откриете, че се оферират и ръчно направени кафе машини, тяхната цена стига до 4000 $.

Създаването на еспресо включва всичко от меренето на дозата, избора на чаша, изборът на кафе и още доста други.

Играта на същинско кафе има и някои позитиви, скъпите машини идват даже с таблет, който демонстрира на всеки новак някои рекомендации и даже препоръки в дълготраен проект.

Ако извършите магията и откриете вашия личен усет, тогава умерено може да запазите настройките и да се радвате на същото качество всеки ден. Единственият проблем е, че такава технология коства към 4600 $.

Това може да е решение, само че същинските фанатици са безапелационни, чe съвършенството се случва единствено един път и не може да се повтори в никакъв случай повече.

А какво да приказваме за меленето на кафе? Оказва се, че прекомерно едрото кафе може да пропусне повече вода и усетът няма да е прелестен, прекомерно финото кафе ще докара до повече кафе и усетът ще бъде горчив.

Има и условие за количеството кафе. Перфектното би трябвало да е тъкмо 35 грама. Тъй като това изисква тъкмо изтегляне, съществуват и специфични устройства, които ще пуснат точната доза. Искате или не, би трябвало да признаем, че това е скъпо наслаждение, а несъмнено и усетът е напълно друга история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР