Всеки български тийнейджър ще трябва да иска разрешение от родителите

...
Всеки български тийнейджър ще трябва да иска разрешение от родителите
Коментари Харесай

Скоро в България - младежите няма да могат да ходят на църква без разрешение?

Всеки български младеж ще би трябвало да желае позволение от родителите си т.е. майка си и татко си или настойниците си, с цел да отиде на черква. Такова тълуване е изцяло допустимо поради готвените промени в Закона за вероизповеданията, който към този момент мина на първо четене.
Съгласно една от препоръчаните сред първо и второ четене промени, в член 7, алинея 5 има следният текст: " Религиозните общности и институции не могат да включват в активността си малолетни и малолетни лица, с изключение на с експлицитното документално единодушие за съответни действия на техните родители, настойници и попечители ".
Съгласно адвокати, до които Actualno.com се допита, в необятен смисъл словосъчетанието „ съответни действия “ умерено включва в себе си изнасяне на литургия да вземем за пример. Или по-просто казано – в случай че си младеж, няма да можеш да идеш на черква без мама и баща да кажат.
Друг абсурден текст намираме в член 7а, освен това още първата алинея. Там е категорично казано, че духовници могат да са единствено български жители, приключили висшето си светско и религиозно обучение в България. Може и да си свещеник, в случай че си приключил в чужбина, само че първо би трябвало да ти се признае образованието.
Освен това – в България не може да проповядват непознати духовници, в случай че дирекция " Вероизповедания " на Министерския съвет не позволи. Това хипотетично основава следния проблем – в случай че служителите не дадат, новият Иисус Христос няма да може да проповядва в България.
Иначе главен детайл в законопроекта, поради който БПЦ подвигна олелия, касае анонимността на даренията - " Обединени патриоти " желаеха да има счетоводен надзор, само че това в последна сметка беше отхвърлено. Забранено ще е и финансирането на религиозни общности и институции от непознати страни.
Държавата ще дава дотация на всяка вяра, в случай че я следват най-малко 1% от живеещите в България по данни от последното национално броене на популацията (в случая – през 2012 година). На това изискване дават отговор единствено православното християнство и исляма. Размерът на дотацията се дефинира по модела на финансиране на политическите партии. За всяко самоопределило се лице като принадлежащо към съответното изповедание страната ще дава на съответната религиозна институция по 10 лв., само че оптималният размер на дотацията е 15 милиона на изповедание. Държавната дотация ще се изразходва за покриване на разноските за хонорари на личен състав (свещенослужители и чиновници на религиозните институции), както и за реализирането на други действия - просветителни, обществени, градеж и поддръжка на молитвени домове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР