Всеки български гражданин, както и всеки гражданин на друга държава

...
Всеки български гражданин, както и всеки гражданин на друга държава
Коментари Харесай

Полезно за загубилите работа: Сроковете, които трябва да следим за записване в бюрата по труда

Всеки български жител, както и всеки жител на друга страна членка на Европейския съюз, или на друга страна страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, който търси работа, може да се записва в териториалното отделение на Агенцията по заетостта (в дирекция " Бюро по труда).

Всички търсещите работа лица имат право да се записват в Бюрото по труда по една от следните групи: безработни; заети; учащи се, които желаят да работят през свободното си от учене време; лица, придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в Република България, лица, получаващи професионална пенсия за ранно пенсиониране, пенсия за напреднала възраст в друга страна или пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер, които не работят.

При регистрацията лицето заявява статуса си. След регистрацията за него пораждат съответните права и отговорности, регламентирани в закона, а при смяна в заявените условия то е длъжно в период 7 работни дни от смяната да уведоми някое от поделенията на Агенцията по заетостта.

Законът определя изисквания, които лицата следва да съблюдават, до момента в който са регистрирани като търсещи работа. В практиката постоянно се случва тази регистрация да бъде прекъсната по една или друга причина, а самите лица да търсят благоприятни условия да се записват още веднъж. В сходни обстановки, лицата се сблъскват с допълнителни условия, които се разграничават от тези при първичната им регистрация.

Какви са опциите за възобновяване на регистрация в Бюрото по труда, откакто тя бъде прекъсната, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, представен от Pariteni.bg. 

Когато регистрацията е прекъсната заради " отговорно “ съображение, тя се възвръща при показване на доказателства за съществуването на уважителни аргументи. Съгласно закона " уважителни аргументи “ са: задържане от органите на властта; явяване в съд или различен държавен орган; присъединяване във военноучебен общ брой или преподготовка, заболяване и други, удостоверени с формален документ, за които ръководителят на поделението на Агенцията по заетостта е известен навреме.

Регистрацията на безработните лица се възвръща при показване на доказателства за съществуване на уважителни аргументи в период 7 работни дни от отпадането на уважителната причина.

Когато регистрацията на лицата е прекъсната на съображение " започване на работа “, само че не е зародило трудовото правно отношение, тя също се възвръща. Работодателят е задължен да даде на всяко лице трудов контракт, подписан от двете страни, и копие от съобщение, заверено от териториалната дирекция на Националната организация за приходите.

Работникът или служителят е задължен да постъпи на работа в 7-дневен период от даването на контракта и копие от уведомлението, в случай че страните са уговорили различен период. Трудовото правно отношение се счита за невъзникнало, когато лицето, сключило трудов контракт, не постъпи на работа в този период. В случая регистрацията се възвръща при обявление на събитието " непостъпване на работа “ от лицето. 

Регистрацията на търсещите работа лица се възвръща след показване на документ за идентичност и персонално подаване на заявление-декларация до шефа на дирекция " Бюро по труда “.

Справка:

член 20, алинея 3-9 от Закона за поощряване на заетостта (ЗНЗ)

§ 1, т. 26 от Допълнителните разпореждания на ЗНЗ

член 16, алинея 1-8 от Правилника за използване на Закона за поощряване на заетостта (ППЗНЗ).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР