Всеки българин изхвърля 94 кг храна годишно, а всяка година

...
Всеки българин изхвърля 94 кг храна годишно, а всяка година
Коментари Харесай

Стряскащи факти за хранителните отпадъци и иновативни начини за справяне с проблема представи онлайн конференция

Всеки българин изхвърля 94 кг храна годишно, а всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 88 млн. тона храна. В същото време близо 1 милиарда души по света гладуват. Стряскащите обстоятелства, само че и редица благоприятни условия за справяне с казуса бяха показани на, проведена от Kaufland България и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Събитието събра гледните точки по тематиката на представители на институциите, бизнеса, неправителствени организации и учени. Участниците показаха способи, по които всеки може да способства за решение на казуса, новаторски благоприятни условия за справяне с него и софтуерни решения, стимулиращи виновното ползване.

В полемиката се включиха доктор Иван Генчев и Петя Тасева от дирекция „ Политики по агрохранителната верига “ в Министерство на земеделието, храните и горите, изпълнителният шеф на фондацията за биологично земеделие „ Биоселена “ доктор Стоилко Апостолов, мениджърът „ Операции и развиване “ в Българска хранителна банка Илиян Йорданов, както и Джейн Димитрова - шеф на първото в България мобилно приложение против хранителното разхищаване Foodobox, Костадин Андонов от WWF България и Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии – София.

„ Отговорното извършване на покупки и намаляването на питателните боклуци са предпочитани за Kaufland тематики. Затова работим интензивно за ограничение разхищението на храна и подхващаме съответни дейности в тази посока. Ангажиментът ни стартира доста преди стоките да стигнат до магазините ни. Отдаваме извънредно значение на положителното обмисляне с фокус върху процесите за ръководство на наличностите “, разяснява на форума Гергана Димитрова, управител „ Корпоративни връзки “ в компанията.

Тя описа, че всички страни в групата Kaufland разполагат с автоматизирана система за ръководство на поръчките и стоковите наличия - специфичен програмен продукт, който ръководи грамаден размер от данни и минимизира риска от заявяване на ненужни количества стока. На последващо място са ограниченията, които компанията ползва в своя логистичен център за усъвършенстване на палетите, с цел да предотврати тяхното счупването и пострадване на храната по време на превозването й. Вече на територията на своите хипермаркети Kaufland ползва понижаване на цената на питателните артикули преди крайния им период, с цел да не се стига до изхвърляне на годна за консумация храна. Тези артикули са ясно маркирани и се излагат на видни и особено обособени места задоволително рано преди приключване на периода им на валидност, тъй че да има време да бъдат продадени и след това употребявани. Друг аспект от работата на Kaufland по тематиката е даването на информация, тъй че клиентите на веригата да са наясно с казуса и да се включват в неговото решение. Компанията си сътрудничи за задачата и с редица неправителствени организации.

Темата за уравновесената и виновна консумация на храна е част от програмата за корпоративна обществена отговорност на Kaufland България, ориентирана към опазването на околната среда и стимулирането на привички за стабилно ползване измежду клиентите. В тази връзка компанията развива редица стратегии, като ангажира български производители и работи интензивно с локалните общности в разнообразни дарителски и просветителни начинания. Енергийната успеваемост и ограничение на пластмасата за еднократна приложимост са също предпочитани области в CSR политиката на водещата верига за търговия на дребно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР