Всеки автомобил рано или късно трябва да се качи на

...
Всеки автомобил рано или късно трябва да се качи на
Коментари Харесай

9 съвета за шофиране по лоши пътища

Всеки автомобил рано или късно би трябвало да се качи на некачествени пътни настилки - селски пътища, разкъртен бетон, неприятно закърпен асфалт, земен грунд и така нататък Особено напролет и лятото колата ще има доста такива проби, в случай че притежателят прави чести пътувания отвън града, в планината, на село.

В тази публикация ще дадем някои препоръки по какъв начин най-добре да карате през ями и коловози, по неравни пътища с минимални вреди на гумите и автомобила.
 Снимка 349048
 

Дупки и ями

Чудесно е, в случай че имате кола с офроуд гуми. Те са по-подходящи за пътища с доста изровени сектори и или изобщо без обикновено покритие, само че нормално се слагат на SUV коли. Но за тези, които имат стандартни градски гуми, ямите и други неравности по пътното платно са по-трудни за прекосяване.

Такива трудности могат да повлияят неподходящо на гумите, джантите и окачването като цяло. Има няколко метода да преминете през сложни сектори от пътя, без да навредите на автомобила.

Предупреденият е авансово въоръжен

Първото и най-важно нещо, което би трябвало да вършиме, е да забелязвате в точния момент трудността. Ето за какво е толкоз значимо да държите под надзор цялата забележима част от пътя - както покрай колата, по този начин и доколкото ви разрешава зрението. Основното нещо, при неочакваноо изкачане на дупка, в случай че е допустимо, не правете внезапни придвижвания с кормилото, с цел да не създавате рискови обстановки на пътя завас и другите участници в довжението.

Затова постоянно се пробвате да забележите неравностите авансово, тъй че да има време за спокойна маневра. По същата причина е значимо да спазвате отдалеченост от автомобила начело, с цел да наблюдавате държанието му и да предприемате навременни дейности при пътни трудности.

Ако забележите дупка, вие решавате по какъв начин ще я подминете. Естествено, имате малко време да вземете решение, само че има три изхода: да я заобиколите, да я подминете сред колелата, и да преминете напряко през дупката.

Ако решите да заобиколите

Можете да заобиколите ямата, когато няма спънка от страната, от която ще я заобиколите (отдясно или отляво), т.е. постоянно дръжте този проблем под надзор благодарение на страничните огледала за назад виждане.

Когато преминаваща кола не ви разрешава да заобиколите затруднение, тогава е по-добре да карате през дупката, само че заобикаляйки риска от конфликт, който, разбирате се, е доста по-лошия вид.

Когато заобикаляте трудности, бъдете деликатни за коли, които се движат в насрещната лента, те също могат да правят сходни маневри.
 Снимка 349047
 

Дупката може да остане сред колелата

Ако не сте новак и усещате добре параметрите на автомобила, тогава няма проблеми: просто пропуснете дребните дупки тъкмо сред колелата. Ако нямат достатъчно опит и към момента не усещате изцяло размерите, можете да навигирате по следния метод: в случай че седнете на шофьорската седалка на кола с ляв волан, тогава средата на колата минава почти там, където е дясната ви ръка. Това е мястото, където би трябвало да " пропуснете " дупката.

Да минеш напряко през дупката

Има обстановки, когато има толкоз доста дупки, а коли от всички страни пречат да бъдат заобиколени, или ямите са толкоз огромни, че не могат да бъдат заобиколени и не могат да бъдат пропуснати сред колелата. Тогава би трябвало непосредствено да форсирате трудността.

Най-важният съвет тук е да намалите скоростта преди дупката, а не в нея. Ако влезете в яма на спирачка, тежестта на колата се измества към предната ос на колата, а окачването и гумите са мощно натоварени.

В резултат на това сходни операции въздействат зле на колелата и колата. Затова: забавяме скоростта пред ямата, а самата дупка минаваме без натисната спирачка.

Съвет за по-опитните водачи: когато би трябвало да карате през дупка, по-добре е да завъртите кормилото малко в посока към нея, с цел да разтоварите колелото, което ще би трябвало да се срещне с това затруднение. Например виждате дупка отдясно. Докато шофирате през него, завъртете кормилото малко надясно, тогава товарът ще премине към лявата страна и задната част на колата, а дясното колело, което попада в ямата, ще получи по-малко натоварване. Тази техника понижава удара в дупката и оказва помощ за опазване на окачването и гумите. И противоположното - завъртането на кормилото в противоположната посока, в опит да отдалечим близкото до нея колело, може да навреди на окачването и положението на автомобила като цяло.

Изровени коловози

Друг противен миг, който се среща по пътищата, са изровениет в земята коловози. Как да действате на такива трасета?

Например на селски път с умерено дълбоки коловози, е значимо да шофирате по подобен метод, че левите колела да попадатточно в левия коловоз, а десните колела в десния. Контролирайте позицията на автомобила с огледелата за назад виждане. Когато теренът е еднакъв, без мощни спадове и издигания, нищо неприятно няма да се случи, в случай че излизите малко от коловозите.

На сектор с огромни денивелации, да вземем за пример, или когато някой трактор преди този момент е " проправил " път през калта, би трябвало да се опитате да шофирате по високата част и да не падате в дъното на коловоза.

Преминавайки от по-високата част към по-ниска, има риск да ударите бронята, праговете или пода, а даже и да " заседнете на стомах ", в случай че коловозите са дълбоки, а колата има ниско окачване. Като цяло би трябвало да шофирате по подобен метод, че колата да е допустимо на най-висока позиция по отношение на изровените коловози. Особено значимо е да се придържате към този принцип на влажен път, когато повърхността към този момент е изсъхнала в горната част на коловоза, а мръсотията е към момента напоена в долната част и има риск да заседнете там.

Бъдете деликатни, когато шофирате по селски пътища, които минават покрай дерета и канавки. Намалете скоростта и деликатно преценете положението на пътя. Например, когато шофирате по селски път с дълбоки коловози и тиня покрай дере с трева по ръба, има риск колата да се подхлъзне в него.
 Снимка 440197
 

Опасности с коловози на асфалта

По принцип коловозите по асфалтовите пътища са много неприятна история. Опитните водачи поучават по такива пътища, в случай че е допустимо, да се заобикалят да се кара по самите коловози. Това важи изключително за тези коли с широчина на гумите над 205 мм.

Ако коловозите са тесни, тогава има риск колата да стартира да се плъзга по тях надясно и наляво. Поради тези придвижвания има заплаха колата да бъде изхвърлена от коловоза и ще бъде мъчно да се управлява ръководството.

Да обобщим: 9 съществени съвета за отбягване на трудностите:
Основното нещо е да забележите в точния момент трудността. Контролирайте пътя както покрай колата, по този начин и допустимо на първо време. Намалете скоростта пред дупката, а не когато към този момент сте в нея. Колкото по-спокойно се движите, толкоз по-далече ще стигнете: по пътища, където има доста дупки, е по-добре да карате с умерена скорост, в сравнение с да спирате внезапно и да ускорявате всякога, когато преминете през затруднение. Не заобикаляйте внезапно дупки и неравности, с цел да избегнете произшествия на пътя. Спазвайте отдалеченост от колата пред вас, с цел да наблюдавате нейните маневри и да имате време да предприемете дейности против трудностите. Важно е да се има поради, че другите участници в придвижването също заобикалят трудностите. За начинаещи е по-добре да намалите и да карате през ямата, в сравнение с да заобикаляте, в случай че не сте сигурни. Шофьори с опит: когато карате през дупки, по-добре е леко да завъртите кормилото към ямата, с цел да разтоварите колелото, което би трябвало да премине през трудността. Ако планирате да шофирате по неприятни пътища с изровена повърхнина, уверете се, че гумите не са пренапомпани, в противоположен случай ще бъдат по-податливи на щета. На трасе с огромни разлики в равнищата се пробвайте да останете на най-високите елементи на коловозите.
Грижата за автомобила е от първостепенно значение

Ако въпреки всичко попаднете в огромна дупка, огледайте гумите и джантите за повреди и вземете нужните ограничения. Също по този начин има огромна възможност салдото на колелата да е нарушен. Не се бавете и отидете до гума център за балансиране на гумите. След такива произшествия не пречи да ревизирате геометрията на схождение на колелата и да извършите реглаж на предния и задния мост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР