Всеки автомобил да има техническо досие, при три последователни нарушения

...
Всеки автомобил да има техническо досие, при три последователни нарушения
Коментари Харесай

Три нарушения на пътя - нов изпит

Всеки автомобил да има техническо досие, при три поредни нарушавания да се поставя нов шофьорски изпит и да се заплащат по-високи санкции. Това са част от измененията, записани в три проектозакона, заяви Нова тв.

За 7 тежки нарушавания ще се лишава шофьорската брошура. Сред тях са използването на алкохол, образуване на гонки, както и шофиране в спешната лента или в насрещното платно.

Глобите за превишена скорост и алкохол няма да се трансформират, като най-високата остава тази за присъединяване или образуване на гонки - 3000 лева. Увеличават се обаче глобите за прекосяване на червен светофар и погрешно паркиране. В първия случай глобата става 150 лв., а при паркирането - 100 лв..

При 3 тежки нарушавания в границите на две години шофьорът ще би трябвало да се явява още веднъж на изпит за брошура.

В досиетата на колите ще се записва цялата информация за техническото положение, претърпените произшествия, километража и направените поправки. Идея, която поддържат и от Института по пътна сигурност, изключително поради старите коли.

Над 80% от автомобилите втора употреба у нас са аварирали, а след козметичен ремонт българските търговци ги продавали, настояват от Института. От Асоциацията на вносителите са безапелационни, че колите им са в безупречно положение и че всяка кола минава през оторизиран сервиз. Не по този начин обаче било в сивия бранш, който държи съвсем половината пазар, прецизират те.

От Института по пътна сигурност предлагат нов държавен орган да управлява положението на старите коли. Прегледът в оторизиран сервиз да бъде наложителен, даването на 6-месечна гаранция и опция за връщане на автомобила до седмица – също, каквато е практиката в Европа.

Източник - Мениджър.бг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР