Всеки ака, но се оказва, че не е необходимо да

...
Всеки ака, но се оказва, че не е необходимо да
Коментари Харесай

Колко често трябва да акате? Отговорът може да не е такъв, какъвто си мислите

Всеки ака, само че се оказва, че не е належащо да го вършим всеки ден.

Това е неправилно разбиране, споделя гастроентерологът доктор Фоласаде Мей, доцент в Училището по медицина " Дейвид Гефен " към Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

" Дори имам хора, които се пробват да си запишат час, тъй като споделят: " О, преди няколко години стопирах да се изхождам всеки ден ", споделя Мей. " И аз би трябвало да подсещам на хората, че в действителност няма закрепен или естествен брой на изхожданията. "

Това разбиране евентуално произлиза от вярването от викторианската ера, че ежедневното изхождане ви прави по-здрави, споделя доктор Майкъл Камилери, съветник и професор в отделението по гастроентерология и хепатология в клиниката " Майо " в Минесота.

Не е наложително. " Повечето хора се изхождат до три пъти на ден или три пъти седмично ", прибавя Мей. " Всяко място в този диапазон считаме за обикновено. "

Когато става въпрос за придвижването на червата като мярка за здравето, честотата не е единственият значим фактор. И няколко фактора могат да повлияят на това какъв брой постоянно какаме, в това число диета, хидратация, стрес, възраст, приложимост на медикаменти и обществени условия, споделя доктор Триша Пасрича, гастроентеролог в Масачузетската обща болница и учител по медицина в Харвардското здравно учебно заведение.

Подходящи ли са за вас моделите на какане?

Полезно е да знаете по какъв начин наподобяват вашите изпражнения, с изключение на какъв брой постоянно го вършиме.

" Формата, типът или консистенцията на изпражненията в действителност е доста по-добър аршин от простите цифри за периодичност ", споделя Камилери.

Медицинските експерти правят оценка качеството на изпражненията благодарение на Бристолската таблица на изпражненията, която класифицира изпражненията в седем групи. Най-здравословните типове изпражнения са от трети и четвърти вид - изпражнения, които имат форма на наденица с пукнатини по повърхността или са змиевидни и гладки.

Ако какате три пъти седмично и консистенцията е твърда или сходна на камъчета, това може да е обикновено, в случай че не сте усетили никаква смяна в качеството си на живот, споделя Пасрича.

Но в случай че прекалено се напрягате, когато се пробвате да се изхождате, или чувствате, че не сте изпразнили изцяло червата си, може би би трябвало да извършите промени, с цел да какате по-често или да имате по-здравословни изпражнения, споделиха специалистите.

Поставянето на краката ви върху тоалетна паница или даже върху купчина книги може да ви помогне. По този метод повдигате коленете над бедрата, като отпускате мускулите на тазовото дъно, които поддържат червата, и позволявате на изпражненията да преминат по-лесно, споделя Пасрича.

От друга страна, диетата с високо наличие на мазнини може да забави храносмилателната система, прибавя Мей.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР