Всеки 9 на 10 души в Пловдив и областта имат

...
Всеки 9 на 10 души в Пловдив и областта имат
Коментари Харесай

Предимно образовани пловдивчани и жени използват интернет! Областта е на трето място по достъп до мрежата

Всеки 9 на 10 души в Пловдив и региона имат достъп до интернет от вкъщи си. Това демонстрират резултатите от извършеното проучване за потребление на осведомителни и информационни технологии в семействата. През 2021 година 88.9% от семействата в Пловдив област имат достъп до интернет, което съставлява като е маркиран растеж от 9 процентни пункта по отношение на миналата година.

Средната стойност за страната по този индикатор е 83.5% . По дял на семействата с достъп до интернет Пловдив и региона е на трето място в страната. Интернет употребяват повече представителките на нежния пол и висшисти.



Изследването демонстрира, че дамите от Пловдив и района са въпреки и с малко по-активни при постоянното прилагане на интернет спрямо мъжете - надлежно 73.1 и 72.6%.

Значителни са разликите при постоянно употребяващите интернет по обучение, като 87.7% от лицата с висше обучение , 74.9% от тези със приблизително обучение и 50.8% от лицата с главно или по-ниско обучение употребяват постоянно световната мрежа.

Използване на интернет за взаимоотношение с органите на държавната и локалната власт се следи при 23.1% от лицата от област Пловдив. Така равнището, сочещо успеваемостта на електронната администрация в Пловдив, остава сериозно и под стойностите от 2010, 2012 и 2013.



Голяма част - цели 73%, от пловдивчани в дейна възраст сред 16 и 74 години се възползват от удобствата на световната мрежа всеки ден или най-малко един път седмично. Това съставлява растеж от 3,3% на годишна база и над 33% на база 2010 година.

Резултатите от извършеното проучване в страната демонстрират, че най-предпочитаното устройство за достъп до интернет e мобилният телефон (смартфон), който се употребява от 71.8% от лицата, следван от: преносим компютър - 30.7%; настолен компютър - 25.6%; таблет - 10.8%; друго устройство (смарт тв приемник, подпора за видеоигри, читател за електронни книги, смарт часовник) - 6.0%.

Потребителите най-често употребяват световната мрежа за връзка, като 63.4% показват, че правят телефонни или видео диалози по интернет (чрез приложения като Viber, WhatsApp, Skype, FaceTime, Messenger, Snapchat), а 60.0% вземат участие в обществени мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok и др.).

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР