Всеки 27-и направен тест в CheckPoint София през 2021 г.

...
Всеки 27-и направен тест в CheckPoint София през 2021 г.
Коментари Харесай

Всеки 27-и тест за ХИВ у нас е положителен

Всеки 27-и изработен тест в CheckPoint София през 2021 година е с позитивен резултат за ХИВ, заяви единствения в страната здравен център за гратис и анонимно проучване за ХИВ, както и за проучване на хепатит В, С, сифилис и други полово портативни инфекции.

През 2021 година експертите са направили 6613 теста. От тях 3348 - за ХИВ, 1241 - за хепатит С, 804 - за хепатит В, 751 - за сифилис и 469 PCR теста за съществуването на гонорея, хламидия и микоплазма.

Мъжете, които са се изследвали, са близо 3 000, а дамите - малко над 800. Запазва се наклонността повече мъже да се изследват. Тестовете за инвитро процедури са направени на 94 двойки.

36 са новооткритите с ХИВ пациенти на здравния център . На всички е предоставена прочувствена поддръжка по отношение на поставената диагноза. Всички пациенти с позитивен резултат са получили удостоверение на своя статус от националната ХИВ лаборатория и са съпроводени за лекуване в профилираната клиника за ХИВ в столицата.

От направените 3004 теста за хепатит В и С - 85 са позитивните случаи на пациенти с хепатит С, а 2 - позитивните с хепатит В. На всички пациенти е предложена консултация с гастроентеролог, а 9 пациенти с хепатит С сполучливо организират лекуване. У нас е налично скъпоструващо лекуване за хепатит С, финансирано от НЗОК.
 Експериментална иРНК ваксина против ХИВ с обещаващи резултати при животни
Експериментална иРНК ваксина против ХИВ с обещаващи резултати при животни

" Тази ваксина съставлява обещаващ метод "

751 са осъществените през 2021 година проби за сифилис. Близо 10% от тях (73) са позитивни. На пациентите с позитивен сифилис резултат е приложено лекуване до тотално изчистване на инфекцията. През 2021 година здравният център CheckPoint София бе единственото общностно налично място, което оферираше лекуване за сифилис.

Данните демонстрират още, че от направените близо 470 PCR теста за гонорея, хламидия и микоплазма, позитивните резултати също са малко над 10 на 100 (51). След консултиране с доктор, на пациентите е назначено лекуване и предложено следене.

От средата на 2021 година в центъра действа система за ръководство на връзките с пациентите, която разрешава отдалечено отчитане на резултатите от тестванията, назначение на рецепта за лекуване, инспекция на история на проучванията и на заплащанията, както и онлайн записване на часове за консултация със експерт. По този метод здравният център отговори на всички вероятни провокации, свързани с достъпа до здравни грижи на пациенти, които имат потребност от анонимно, дискретно проучване и консултиране за своето полово здраве.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР