Всеизвестен факт е, че някои деца не обичат особено някои

...
Всеизвестен факт е, че някои деца не обичат особено някои
Коментари Харесай

Зародишите се усмихват на моркови, но се мръщят на къдраво зеле

Всеизвестен факт е, че някои деца не обичат изключително някои типове зеленчуци. И в този момент ново проучване твърди, че питателните желания евентуално се образуват още преди раждането ни.

Зародишите в утробата се усмихват, когато бъдат изложени на усета на морковите, употребявани от техните майки, и се мръщят на къдравото зеле (кейл). Това сочи проучване, оповестено в сряда в  Psychological Science .

„ Решихме да проведем това проучване, с цел да научим повече за способността на човешките зародиши да усещат усет и аромат в утробата “, споделя водещата авторка Бейза Устун, докторант във Феталната и неонатална изследователска лаборатория към Университета Дърам във Англия.

Въпреки че някои проучвания демонстрират (чрез постродилни резултати), че бебетата имат чувство за усет и аромат в утробата, „ нашето е първото, което показва непосредствено, че зародишите в утробата реагират на разнообразни усети “, прибавя Устун.

„ Откритията демонстрират, че зародишите в последните 3 месеца от бременността са задоволително зрели, че могат да разграничават другите усети, пренасяни посредством майчината диета. “

Изследването изследва здрави зародиши на 100 дами от североизточна Англия на възраст от 18 до 40 години, които са били бременни сред 32-рата и 36-тата седмица.

35 от тях са отделени в пробна група, хранеща се с капсули с органично къдраво зеле, а 35 – с капсули с моркови. Останалите 30 дами са изпълнявали ролята на контролна група – те не са били излагани на нито един от двата усета.

Зародиш, изложен на усета на къдраво зеле.

Участничките са помолени да не употребяват никаква храна, както и да не пият овкусени питиета, един час преди да бъде осъществено самото сканиране. Освен това те не е трябвало да ядат или да пият каквито и да било артикули, съдържащи моркови или къдраво зеле ден преди самия опит.

Ако усетът на моркови се разказва като „ сладостен “ от възрастните, къдравото зеле е определено, защото то киселее на бебетата доста повече от другите зелени зеленчуци, като спанак, броколи или аспержи.

20 минути, откакто изяждат капсулите, дамите са подложени на 4D ултразвук, като крайния резултат е сравнен с 2D изображения на зародишите.

Оказва се, че вероятността зародишът да е направил мимика, сходна с тази на усмивка, е доста по-висока в групата, консумирала моркови. Същевременно при тази с къдраво зеле множеството зародиши са създали физиономия, наподобяваща мръщене или плачещо личице.

Както без подозрение знаете, от извънредно значимо значение е децата да се хранят здравословно. „ Съществуват голям брой здравословни зеленчуци, уви, с кисел усет, които нормално не са изключително приятни за тях “, споделя Устун и прибавя, че „ евентуално бихме могли да променим желанията им към този вид храни още преди да са се родили “, като „ манипулираме “ майчината диета по време на бременността.

„ Знаем, че здравословният режим на хранене по време на бременността е основен за здравето на детето. И нашите доказателства демонстрират, че смяната в майчината диета би могла да подкрепи сформирането на по-здравословни хранителни привички при децата “, прибавя тя.

Източник: CNN

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР