Всебългарският събор „Към завета – Кубрат 105“, посветен на 105-та

...
Всебългарският събор „Към завета – Кубрат 105“, посветен на 105-та
Коментари Харесай

Изпълниха завета на Кубрат край могилата му в Украйна

Всебългарският събор „ Към завета – Кубрат 105 “, отдаден на 105-та годишнина от откриването на гроба на Цар Кубрат – създател на Стара Велика България събра българи от целия свят в с. Мала Перешчепина, регион Нови Санжар, Полтавска област, Украйна.

В събора "Към Завета - Кубрат 105 ", призовал да обединим всички родолюбци по образеца на великия държавник-обединител, се включиха българи от България, Украйна, Молдова, Албания, Съединени американски щати, Испания. Гостите бяха посрещнати от жителите на Мала Перешчепина с обичайната украинска пита, след което сервираха венци и цветя на гроба на Великия Кубрат.

На метри от свещената за всеки българин могила бe вдигната сцена с амфитеатрални места за феновете, а локалните поданици бяха подготвили ревю на сувенири и обичайни за региона произведения на национално изкуство.

Официалното разкриване на събора започва с химните на България и Украйна. Приветствия към гостите насочиха Рита Владимировна Верба – зам.-ръководител на Новосанжарската районна държавна администрация, Виталий Мазан – кмет на Мала Перешчепина и националният представител Красимир Богданов.Той поздрави присъстващите от името на ПГ „ Обединени патриоти “ и от управлението на Вътрешна македонска революционна организация и прочете писмо до участниците и гостите на фестивала, изпратено от Български народен фронт в Съединени американски щати и Канада.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР