Все повече украински бежанци се връщат от Западна Европа в

...
Все повече украински бежанци се връщат от Западна Европа в
Коментари Харесай

Все повече украински бежанци се връщат от Западна Европа в Румъния

Все повече украински бежанци се връщат от Западна Европа в Румъния , демонстрира изследване на Световната организация по миграция, представено от националното радио на Румъния.

Сред аргументите за това са по-ниските разноски за живот в страната и близостта до родината.

Множество украинци, които са съумели да избягат от войната в страни от Западна Европа, избират да се върнат в Румъния, защото потребностите им са се трансформирали и в този момент търсят непрекъснато жилище и работно място, се отбелязва в репортаж на Радио Румъния.

Много от тях се пробват да продадат къщите или жилищата, които са оставили в страната си. Пазарът на наемите също се е трансформирал фрапантно след началото на войната. Ако в този момент е три пъти по-евтино да наемеш апартамент на морето в Одеса, в сравнение с преди войната, то в западните страни нещата стоят противоположното и наемите тук-там са скочили даже петкратно поради увеличеното търсене, описват украински бежанци.

Пенсионерите страдат най-вече, защото не могат да се оправят с все по-високите цени. Много украинци избират да се връщат понякога в родината си за медицински грижи, с цел да възобновят документите си или с цел да се видят с околните си.

По-ниските разноски за живот в Румъния и фактът, че са пo-близо до родината си кара доста от бежанците да я изберат пред други по-богати страни в Европа, отбелязва радиото. Децата им към момента учат онлайн в Украйна, а доста родители са осъзнали, че получават повече помощ в Румъния, като интервюирани от радиото украинци означават, че " грижата за дамите и децата е голяма в Румъния ".

Според данни на Главния инспекторат на румънската гранична полиция от 10 февруари 2022 година (преди експлоадирането на войната) до през днешния ден в Румъния са влезнали общо 2 565 300 украински жители, оповестява Аджерпрес. През последното денонощие в страната са влезнали 8625 украински жители.

Последните оповестени данни на Главния инспекторат по миграцията към министерството на вътрешните работи демонстрират, че общо 4387 украински жители са поискали леговище в Румъния до 27 септември.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР