Все повече световни лидери се обединяват срещу Путин, а правителствата

...
Все повече световни лидери се обединяват срещу Путин, а правителствата
Коментари Харесай

Германия се стресна: Инвестира спешно 100 милиарда евро във въоръжаване на армията си

Все повече международни водачи се сплотяват против Путин, а държавните управления заделят големи средства във въоръжаване, с цел да защитят демократичния свят от възможна инвазия на властническия режим.

Руският президент Владимир Путин желае да сътвори империя и " стартира атресивна война хлъднокръвно ", тъй като свободата на украинците слага под въпрос личния му подтиснически режим и Германия е принудена да вземе радикални ограничения, съобщи Дневник.

Това обръщение пристигна от немския канцлер Олаф Шолц - думи, които немски водач всекидневно не насочва за съветско управление. " Това е нечовешко. Срещу интернационалното право е. Никой не може да го оправдае, " изясни канцлерът, до момента в който аргументираше нуждата за смяна на политиката на Берлин към Москва: сега има " повратна точка ", а с войната в Украйна Путин " сътвори нова действителност, която изисква отговор ".

Германските въоръжени сили ще получат според думите на Шолц вложения в размер 100 милиарда евро за вложения и планове за въоръжаване. Парите ще дойдат от федералния бюджет, изясни канцлерът на особено съвещание на Бундестага, представен от  " Шпигел ". В фрагментите от речта пък се чуваха бурни овации, само че повече внимание провокираха оповестените стъпки.

Германия ще влага над 2% от брутния си вътрешен артикул на година в защита - предел, против който Берлин се съпротивляваше макар поетите от водачи в НАТО задължения за това след анексията на Крим през 2014 година При това делът ще се утвърди с конституционна гаранция.

" Трябва да влагаме повече в сигурността на страната си, с цел да защитим свободата и демокрацията си, " сподели Шолц. " Не може да има различен отговор на експанзията на Путин, " още по-малко - до момента в който има риск войната да прелее в други страни и да заплаши още повече сигурността на цяла Европа.

Малко след речта на Шолц дойде и новината, че Германия се причислява към възбраната за полети на съветски самолети.

Защо е значимо

Германия бе подложена на критика за колебливостта в връзките към Русия както в сериозния миг на нагнетяване на напрежението, по този начин и след началото на нашествието в Украйна. Нейната първична опозиция бе и повода да закъснее изключването на редица съветски банки от системата за междубанкови разплащания SWIFT, за което нощес въпреки всичко бе реализиран компромис.

С думите и дейностите си както през днешния ден, по този начин и в последните няколко дни, Шолц обаче наруши табута в немската политика от десетилетия.

След блокиране на процедурата за стартиране на газопровода " Северен поток 2 "  - план, подкрепян от Берлин години наред и разделил Европа - поради спора в Украйна, Шолц взе решение немски оръжия да се изпращат в Украйна, макар че там има въоръжени дейности.

Заради предишното си Германия не изнася оръжия в зона на спорове. Тя блокира опити за пращането им от Естония единствено преди седмици, а Шолц бе заречен каски и друго защитно съоръжение, чието идване се забави.

Освен това немските водачи по традиция са внимателни към Русия, фактори са здравите бизнес връзки, енергийната взаимозависимост и (в случая) благосклонностите към Москва в част от редиците на социалдемократите. Подобен изострен звук към Русия не е просто нехарактерен за тях, а и за другата огромна партия - християндемократите. Предишният канцлер Ангела Меркел

" Путин желае да сътвори съветска империя. Иска да претвори реда в Европа и не се тормози да употребява военна мощност, с цел да го реализира. "

Сега следва доставката - през Нидерландия - на 1000 антитанкови оръжия и 500 ракети Stinger (земя-въздух). " Без " в случай че " и " само че ", придържаме се към отговорностите си за помощ на НАТО. Путин не трябва да подценява решимостта ни, " сподели още Шолц. Въпросът е дали законът може да се нарушава със Сила, а Путин да върне часовника до 19 в., " или можем да съберем силата, с цел да зададем граници за войнолюбци като Путин ".

Украинският президент Володимир Зеленски благодари в " Туитър " на Шолц, само че не от всички украински представители имаше одобрение.

" Късно е, " сподели доскоро украинският дипломат в Лондон Вадим Пристайко. " От години ги молим, в това число просто да разрешат доставките от други страни. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР