Все повече страни използват юана в търговията и инвеститорите активно

...
Все повече страни използват юана в търговията и инвеститорите активно
Коментари Харесай

Рокада по китайски. Кога юанът ще замени долара?

Все повече страни употребяват юана в търговията и вложителите интензивно влагат в него. Русия не прави изключение. На Московската борса щатският $ за първи път беше изпреварен от китайската валута. За нейните вероятности в международната стопанска система - в материала.

Обръщате се на изток

Според СУИФТ през юли Русия стана трета по интернационалните разплащания в юани, макар че беше седма през юни и десета през май.

От април размерът на покупко-продажбите е повишен 6,3 пъти. Лидер в тази ранглиста е Хонконг със 71% от транзакциите в китайска валута. На второ място е Англия. На четвърто - Сингапур, на пето - Съединени американски щати.

На Московската борса юанът изпревари $. През февруари транзакциите в китайска валута не надвишаваха няколкостотин милиона рубли дневно. Сега са 70 милиарда.

Санкциите засягат износа и вноса, изясняват анализатори. Москва измести фокуса си към Азия и на първо място към Китай.

За седем месеца търговията с Китай доближи 98 милиарда $, съгласно Централното митническо ръководство на републиката. Целта е двеста милиарда годишно.

Интересът към юана се подхранва от Централната банка и Министерството на финансите. Според известия в медиите има проекти за подмяна на еврото и доларите във Фонда за национално богатство с китайска валута. " Касичката " ще бъде попълнена в границите на обновеното бюджетно предписание.

Като опция се преглеждат и индийски рупии, турски лири. Но те към момента са прекомерно непостоянни.

Централната банка е подготвена да спомага по всевъзможен метод за ускорение на дедоларизацията. Чуждите активи в долари и евро станаха рискови за руснаците. Регулаторът предлага конвертиране на спестяванията във валутите на „ другарски “ страни.

Банките все по-често взимат такса за държане на " токсични " пари. Вложителите минават към юани. Преди не повече от 10 кредитни институции предлагаха такива депозити в страната. Сега е всеобщо. Процентите варират от 0,1 до 3 % годишно с най-малък депозит от 1,5 хиляди юана за интервал от един месец до три години.

Освен това туристите от Русия в азиатските страни употребяват китайската платежна система „ Юнион Пей “. Чрез него преобразуването става непосредствено. Според Централната банка размерът на транзакциите на жители с валутата на КНР е скочил повече от 16 пъти.

Тъй като търговията с Китай се уголемява, огромни локални емитенти навлизат на пазара с облигации, деноминирани в юани. В края на юли облигациите на „ Русал “ се появиха на Московската борса. Скоро „ Полиус “ издаде петгодишни облигации на стойност 4,5 милиарда юана при 3,8 %.

Според известия в медиите Министерството на финансите се готви да пласира държавни дългови скъпи бумаги в юани. Преговорите с Пекин към този момент са в ход.

Вероятно изданието ще бъде ориентирано освен към вътрешния пазар, само че и към задгранични купувачи. Руските вложители ще би трябвало да натрупат активи в кореспондентски сметки в китайски банки, споделят анализатори.

Китайците обаче са доста деликатни с външни играчи. Все още не е ясно дали ще се направи изключение за Русия.

Прием на юани

Китай е втората стопанска система в света. Международната търговия от ден на ден се насочва към китайската валута.

Така през юни Индия заплати съвсем половината от изнесените съветски въглища в юани, хонконгски долари, дирхами на ОАЕ и евро.

Юанът е много ликвиден и постоянен. Инфлацията в Китай е 2,7 на 100 на годишна база (данни за юли). За съпоставяне: в Съединени американски щати е 8,5. В еврозоната в някои страни даже е двуцифрена.

Под пет % инфлацията към момента са единствено в Япония, Индонезия и Швейцария.

Понякога обстановката е близка до злополука. В Турция цените са скочили с съвсем 80% за година, в Аржентина със 71%, в Африка даже повече.

Но юанът има своите дефекти. Обменният курс се управлява от Централната банка, което подсигурява конкурентоспособността на китайските артикули на международния пазар. При нужда страната се намесва и отслабва националната валута.

През 2018 година избухна комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай. Вашингтон очакваше, че след повишението на митническите цени вносителите ще стартират да търсят опция на Китай, а фирмите ще спрат да отварят фабрики там. Но Белият дом не пресметна вярно. Пекин просто девалвира юана с 14 % и резервира водачеството си в търговията.

Освен това китайската валута не е изцяло свободно конвертируема. Това основава избрани опасности.

Следователно е прекомерно рано да се отхвърлят $ и еврото. „ Техните позиции са мощни. Освен това самите китайски управляващи не са заинтригувани юанът да се трансформира в международна аварийна валута. Това може фрапантно да увеличи цената му, правейки доста промишлености нерентабилни “, изяснява Николай Переславски, чиновник на отдела на ЦМС за стопански и финансови проучвания.

Освен това малко хора съумяват бързо да се откажат от $ - всички са прекомерно обвързани с стопанската система на Съединени американски щати. Американската валута съставлява 41 % от интернационалните разплащания, еврото - 35,5 %. Челната тройка се затваря от английската лира (6.45). Юанът се е изкачил все още до пето място с 2,2%.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР