Все повече стават незаетите работни места в Германия, до 2035

...
Все повече стават незаетите работни места в Германия, до 2035
Коментари Харесай

Милиони работници не достигат в Германия. Кои са най-засегнатите сфери?


Все повече стават незаетите работни места в Германия, до 2035 година те могат да доближат седем милиона. Особено трагичен е дефицитът на инженери, 67 % от фирмите в сферата търсят фрагменти.

Недостигът на работна ръка в  е все по-отчетлив. В идващите години обстановката евентуално ще се утежни в допълнение. По данни на Института за проучване на заетостта в Нюрнберг, в случай че не бъдат приложени незабавни ограничения, до 2035 година още седем милиона работни места могат да останат незаети. 
Редакцията предлага
Една седма от трудовия пазар в Германия е заплашен

" До 2035 година поради демографските процеси Германия ще изгуби седем милиона служащи или една седма от трудовия си пазар ", споделя Енцо Вебер, който е един от създателите на проучването.

", в случай че се задействат всички лостове за опазване на работните места на по-възрастните хора, за усилване на професионалното развиване на дамите, за привличане и консолидиране на имигрантите, за по-нататъшно понижаване на безработицата и за увеличение на раждаемостта ", акцентира Вебер.

Най-голям капацитет носят дамите имигрантки

Според специалистите нивото на претовареност на мъжете в междинните възрастови групи надвишава 90 %. Това значи, че в тази посока има единствено " лимитирани благоприятни условия за усъвършенстване ". Според специалистите процентът на претовареност на немските дами в тази възрастова група е 85-90, което значи, че той към момента може да се усили до някаква степен.

От друга страна, заетостта на дамите с негерманско поданство понастоящем е с до 20 процентни пункта по-ниска. " По-висока претовареност наподобява изцяло постижима при тях ", се споделя в изследването на института. По-възрастните мъже също могат да работят повече - сега заетостта при тези на възраст сред 60 и 64 години е до 20 процентни пункта по-ниска, в сравнение с при мъжете сред 55 и 59-годишна възраст. 

Недостигът при инженерите е изключително изострен

Особено трагичен е дефицитът на инженери. Отворени позиции има в 67 % от фирмите в сектора. Причините за дефицита на инженери се крият, от една страна, в демографското развиване, само че също по този начин и в конкуренцията с други браншове. След спада по време на коронакризата делът на инженерите към този момент съвсем е достигнал рекордното равнище от 2019 година Понастоящем в бранша работят повече от 180 000 инженери.

" Тезите за деиндустриализацията на Германия са празни приказки ", споделя Хартмут Рауен от съсловната организация VDMA. В дълготраен проект казусът с наследниците е предизвикателство номер едно пред машинните инженери. Браншът се пробва да притегли експерти на ранен стадий посредством стажове и на практика семестри, стратегии за дуално образование и визити на компании по време на следването. 

Според изследване на VDMA единствено 14 процента от фирмите до момента са приложили съответни ограничения за увеличение на каузи на дамите измежду чиновниците. Понастоящем делът на дамите измежду инженерите в региона на машиностроенето е 11,3 на 100. Това е с два процентни пункта повече, в сравнение с през 2019 г.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР