Все повече ще разчитаме на науката за справянето с обществените

...
Все повече ще разчитаме на науката за справянето с обществените
Коментари Харесай

Просветният министър: Ще разчитаме на науката за справянето с обществените предизвикателства

„ Все повече ще разчитаме на науката за оправянето с публичните провокации. Политиките ни са ориентирани към обществени задачи, а разнообразни научни екипи ще ни оказват помощ да ги осъществим. Една от тях е за нисковъглеродната стопанска система “. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на Среща на високо равнище на тематика „ Екологична сила с горивни кафези и водород “, оповестиха от пресслужбата на МОН.
 1  2  3
Той акцентира, че жителите освен на Европа, само че и на целия свят, са изправени пред съществени провокации. От една страна са намаляващите запаси, а от друга – климатичните промени. „ Трябва да имаме ясни и мощни политики за справяне благодарение на научните проучвания “, съобщи Вълчев и приветства препоръчаната от Европейска комисия многогодишна финансова рамка, в която е планувано нарастване на средствата за научни проучвания.

По думите му България има капацитет в разнообразни области и те би трябвало да се обединят, с цел да може научният капацитет на страната ни да бъде част от европейските проучвания. Министърът уточни, че средствата за просвета от националния бюджет са увеличени, като част от тях са ориентирани към национални и научни стратегии. Сред тях е и стратегия за нисковъглеродна сила за бита и превоза, за която МОН планува 7,3 млн. лева Като краен артикул от нея би трябвало да бъде основан първообраз на хибриден тролейбус или рейс, който да се движи с електричество и водород.

„ Не постоянно виждаме незабавно полезността на научните проучвания, само че е значимо те да бъдат държавно финансирани. Държавата е тази, която създава пазар и би трябвало да поема дълготрайни опасности, каквито частният бранш не постоянно може да си разреши. Ролята на обществените политики е да подтикват тези област, които имат максимален капацитет за възстановяване на живота на хора “, добави министърът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР