Все повече региони в България са пред водна криза. Десетки

...
Все повече региони в България са пред водна криза. Десетки
Коментари Харесай

Все повече региони в България са пред водна криза |

Все повече райони в България са пред водна рецесия. Десетки села в община Крумовград изпитват дефицит на вода поради климатичните промени, неналичието на превалявания и пресъхването на кладенците, заяви БНР. Потърпевши са локалните поданици, които всяко лято са принудени сами да си обезпечават вода или да употребяват предоставените им общински водоноски. За да реши казуса локалната администрация ще вложи стотици хиляди левове в търсене на нови водоизточници и в създаване на водопроводи. В някои обитаеми места процедурата към този момент е почнала.

Кризата с водата на Перник може да се повтори в доста по-тежък вид следващата година и да засегне и цялото Черноморие. Причината е фрапантно намалелият размер на язовир „ Камчия “. Заплахата от воден режим по морските ни курорти е напълно действителна, министърът на околната среда и водите Емил Димитров. А в случай че следващата година по морето няма вода, коронавирусът и неналичието на хора по курортите от това лято ще им се коства като детска игра, добави той.

В момента министерството му търси различен източник на водоснабдяване за Бургаска област. На язовир „ Камчия “ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, в това число и най-големия ни курорт - Слънчев бряг, както и част от Варна.

От години доста села в община Крумовград са без вода. Други са на режим всяко лято. Към тях се изпращат водоноски, което за момента е единственото решение. Поне на 8 обитаеми места даваме вода, само че настояванията са доста повече, признава кметът Себихан Мехмед и дава образец със село Раличево, където с изключение на от общината вода се изпраща и от локален транспортьор. В селото има построена мрежа, само че водата не стига.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР