Все повече пациенти имат възможност да живеят редом с рака

...
Все повече пациенти имат възможност да живеят редом с рака
Коментари Харесай

Доц. Арабаджиев: Ракът може би ще се превърне в хронична болест

Все повече пациенти имат опция да живеят паралелно с рака с помощта на новите медикаменти, лечебни способи, в които включваме и лъчелечението, модерните апарати и комплексното лекуване на тази болест. Това сподели в предаването " Лице в лице " доцент Желязко Арабаджиев, ръководител на българското научно сдружение по имуно-онкология.

" Можем да дадем вяра на нашите пациенти, че ще живеят по-дълго с една болест, която може би ще се трансформира в хронична такава, по сходство на другите болести ".

Процентът към момента е скептичен на хората, които са преборили рака, и към момента той във всичките му лица и разновидности е сложен за лекуване, добави доцентът.

По думите му има регистри, които демонстрират какъв брой са новодиагностицираните с рак, само че не може да се каже дали пациентите понижават, тъй като процесът е комплициран.

" Предвид повишените диагностични благоприятни условия, поради нарасналата здравна просвета на популацията се откриват от ден на ден и повече нови случаи на рак, тъй като в предишното тези пациенти просто не бяха диагностицирани.

Вероятно и това е повода в статистиките да споделяме, че нараства броят на новодиагностицираните пациенти, само че има наклонност, която демонстрира понижаване на смъртността от онкологични болести ", означи доцент Арабаджиев. 

През 2021 година и при започване на 2022 година страхът на пациентите да посещават лечебни заведения понижа, добави специалистът.

Той сподели още, че през 2020 година, когато всички сме били шокирани от разпространяването на COVID-19, е имало подобен интервал, в който пациентите са се страхували да влязат в болница и да посетят персоналния си доктор или експертите.

" Много е евентуално това да даде отражение в дълготраен проект и ние да виждаме пациенти, които идват при нас с към този момент диагностицирани в по-късен стадий някои от типовете рак ", означи доцент Арабаджиев.

Той поучава пациентите с онкологични болести да се имунизират, с някои изключения:

" Пациенти, които са доста тежко общо положение, така наречен терминален етап на заболяването, пациентите, които имат тежък срив в хемопоезата (в кръвотворенето), тъй като по този метод понижават белите кръвни телца в кръвта на този човек, които обуславят имунитета, т.е. това са едни тежко имуносупресирани пациенти – при тях няма по какъв начин да бъде сложена ваксина ", изясни доцент Арабаджиев.

Той сподели, че за пациентите, които са претърпели костно-мозъчна трансплантация, рекомендациите на американското сдружение е 3 месеца по-късно да бъде премислено слагането на ваксина.

" Но за всички останали, в това число тези, които организират лекарствено лекуване, без значение от цикъла, в който се намират – преди или след съответното лекуване – химио, имуно и така нататък лекуване, рекомендациите са те да се имунизират, в това число става дума и за бустерни дози ", съобщи доцент Арабаджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР