Все повече музикални звезди се завръщат в България след края

...
Все повече музикални звезди се завръщат в България след края
Коментари Харесай

Фадо изпълнителка взриви българската публика

Все повече музикални звезди се завръщат в България след края на пандемията. Португалската певица на фадо Мариза също е измежду тях. На концерта си в зала 1 на НДК в неделя тя изпя както едни от най-обичаните ѝ от публиката песни, по този начин и творби на великата фадо певица на всички времена Амалия Родригеш. Интервюто направи Айше Сали от Българска национална телевизия:

- Какво се промени във вашия живот от последното Ви посещение в България до момента?

- Моите дискове доближиха до още повече хора. Това беше време, изпълнено с доста промени. И макар че бяха години на пандемия, не липсваха пътувания и концерти.

- А измежду тях е и албум, отдаден на най-великата фадо певица на всички времена - Амалия Родригеш...

- О, да. Това е последният албум, който записах преди пандемията. Съвпадна с момента, когато чествах 20 години от издаването на първия ми диск. Пея съвсем от 5-годишна, което ще рече, че към този момент 40 години съм на сцената. Исках да отбележа уместно това събитие. Затова записах албум с песните на обичаната ми фадо певица - Амалия Родригеш. По този метод желая да покажа и на по-младите музикалната традиция, която Амалия ни съобщи. Тийнейджърите не познават фантастичното ѝ творчество; поетите, чиито стихове Амалия е изпяла и са обиколили света. Затова считам, че е доста значимо да предам тази традиция, само че в това време и да изпея тези песни по мой си метод. Записах албума в Бразилия, с бразилски оркестър и продуцент. " Lágrima " ( " Сълза " ) не беше обичаната ми ария, само че стана с времето поради нейната мелодия. Но има нещо в текста, на което виждам по друг метод. За мен той е извънредно сантиментален и демонстрира, че любовта е над всичко - може да си изгубил щастието, само че си благополучен, тъй като си срещнал любовта. Това е щастието да схванеш, че любовта съществува.

- Когато хората се допрян до биографията на Амалия Родригеш, си дават сметка, че животът ѝ е изпълнен с доста компликации. Вие също сте доста борбена. Откривате ли сходства сред Вас и нея?

- Нямам нищо общо с нея, макар че доста хора ни съпоставят. Намирам това за доста забавно - че ме съпоставят с най-великата фадо певица, за която си спомняме. От една страна това е доста благо, само че от друга - Амалия си е Амалия, а аз съм Мариза. Много сме разнообразни. Времето, в което сме живели, също е друго. Начинът, по който се е стекъл животът ни, също е друг.

- В едно изявление казвате, че пеете като че ли на следващия ден не съществува. Как тази мисъл за на следващия ден се промени във времето на пандемия и война?

- Смисълът, на това че пея като че ли на следващия ден не съществува, е различен. Искам да кажа, че през днешния ден пея, влагайки страстите и възприятията, които през днешния ден изпитвам. А това, което ще изпея на следващия ден? Зависи - ще забележим. Но какво усещам в този момент ли? Чувствам се като че ли се намирам в напълно изменен свят. Давам си сметка, че след още 5 години ще живеем в напълно друг свят, където други полезности, напълно разнообразни от тези, с които аз израснах, ще бъдат значими. Бъдещето ще ни предложи различен живот и различен метод на другарство и приобщаване. Дори концертите ни ще бъдат разнообразни. Всичко ще бъде друго. Но мисля, че това, което ще бъде най-важно, ще бъдат общочовешките полезности и любовта, която е над всичко.

- Къде ще бъде мястото на страстите в този свят?

- Любовта ще остане най-важната. Когато има обич, постоянно има страсти.

- През годините спечелихте доста значими награди и номинации, застанахте зад редица дела и пяхте на събития, които наблюдаваше целият свят като Олимпиадата и Евровизия. Тежка ли е короната на триумфа?

- Не. Поне за мен, това е моята специалност. Върша си работата по най-хубавия метод, по който мога. Никой не работи, мислейки за премиите, които ще завоюва, за славата. Никога не съм мислила за това, само че премиите постоянно са добре пристигнали и доста обичам да ги получавам. Това е знак, че напъните ми дават плодове и хората схващат до каква степен желая да стигна. Въпреки това не се разсънвам всеки ден с тази концепция. Живея естествен живот. Поне мисля живота си за естествен (смее се). Изпълнен е с пътувания и време за фамилията ми. Музиката е кръговрат от страсти. Тя е част от нашия живот. Не мога да си показва хора, които не слушат музика. Аз се разсънвам и си пущам радио. Затова не мога да си показва живот без музика, без послания и без страсти. Затова споделям, че тя основава този кръговрат от страсти - мемоари, свързани с наслада, горест. Затова считам, че постоянно ще бъде доста значима за хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР