Все повече млади хора страдат от репродуктивни проблеми. За дългия

...
Все повече млади хора страдат от репродуктивни проблеми. За дългия
Коментари Харесай

Какво се крие в основата на репродуктивните проблеми

Все повече младежи страдат от репродуктивни проблеми. За дългия път до фантазията да имаш дете и за какво подценяваме здравето си?

След повече от 20 несполучливи опита инвитро през днешния ден Людмила държи в ръцете си своя наследник.

" Първите години не ни се получаваха нещата, по-късно потърсихме репродуктивен експерт. Обиколихме много клиники, до момента в който открием повода, в това число и Турция. Над 20 опита имаме. Много е тежко, единствено ние си знаем през какво сме минали. Пътят е доста сложен и доста тежък, само че просто си давах кураж, че един ден нещата ще се случат и при нас. Че и на нашата улица ще изгрее слънце “, споделя Людмила.

Новината, че е бременна, с изключение на наслада, носи и боязън.

" Когато видях позитивния тест за бременност, не можех да допускам и бяхме на седмото небе. Много се радвахме всички, само че и доста се страхувахме, тъй като и преди този момент съм имала позитивни резултати, само че не стигнахме до край, тъй като имах тромбофилия, за която ние не знаехме “, споделя Людмила.

Според Световната здравна организация всеки шести човек страда от репродуктивни проблеми. Фондация " Искам бебе " регистрира, че от ден на ден дами у нас изчакват прекомерно дълго, преди да се решат да основат семейство.

" Това, което най-вече ми прави усещане през последните години, е, че по отношение на 1997 година междинната възраст на пациентите ни се е нараснала с 10 години. Тогава идваха дами на 29, 30 години, а в този момент са на 39-40 години. За страдание, това е късна възраст “, разяснява доктор Георги Николов, експерт по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина пред bTV.

" През 2021 година с нашите сътрудници от " Алфа рисърч “ направихме национално показано изследване измежду младежите до 30 години в ертилна възраст. Младите хора сложиха като първа и съществена точка пред тях по-високия си учебен ценз, кариерата, която желаят да изградят “, изясни Мария Янева от фондация " Искам бебе “.

Като още един фактор се показва неглижирането на здравето у нас.

" Ходенето на профилактичен обзор би трябвало да е нашият жанр на живот и то добър жанр на живот, тъй че всичко, което може да ви се случи и да повреди репродуктивната ви функционалност, да бъде намерено и преборено на време “, посъветва доктор Николов.

" Поискахме от Министерство на здравеопазването в пакета, който се вършат профилактични проучвания при дамата, да се изследва антимюлеровия хормон, който демонстрира в действителност какъв е нейния яйчников запас, а при мъжете да бъде направена такава спермограма. Практиката ни демонстрира, че от ден на ден младежи имат привършен яйчников запас. В изследването, което направихме, се оказа, че 4% от хората във фертилна възраст имат стерилитет “, уточни Мария Янева.

В България от 2008 година съществува фонд за асистираната репродукция, който обезпечава на двойките четири опита за сметка на страната.

" Тъй като има от ден на ден пациенти, които имат потребност от в допълнение лекарства, не можеха да се възползват от тях, защото цената, която финансираше страната, към днешна дата беше ниска. В бюджета в този момент бяха заложени в допълнение 20%, която следва да стане от 5000 на 6000 лв.. В момента пациентите чакат към месец, с цел да получат заповедта си за асистирана репродукция “, изясни още Мария Янева.

Яйцеклетката се опложда в лаборатория, а по-късно ембрионите се отглеждат в развъдник от три до пет дни на температура 37 градуса. След това те могат да бъдат замразени или да се употребяват за инвитро процедура.

" Истината е, че множеството дами в границите на 3-4 опита съумяват. По принцип тези, които зачеват от първия път, са доста рядко “, изясни доктор Георги Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР