Все повече млади хора се сблъскват с тежката диагноза рак.

...
Все повече млади хора се сблъскват с тежката диагноза рак.
Коментари Харесай

Все повече млади хора се сблъскват с тежката диагноза рак

Все повече младежи се сблъскват с тежката диагноза рак. По данни на раковия профил на България за 2023 година преди всичко при дамите е ракът на гърдата, а България е измежду дребното европейски страни без национална скринингова стратегия за това заболяване.

В края на предходната година, когато напълно инцидентно открива образувание на гърдата си, 33-годишната Жанета Бачева изобщо не подозира, че единствено след няколко месеца ще стане част от статистиката " една от осем " със недоброкачествен израстък:

" Със сигурност, шокът е огромен. Първият ден в главата ти пораждат безчет въпроси. Естествено и черната прогноза в доста от случаите поражда в съзнанието, само че това не е смъртна присъда и ти не си жертван. "

Днес, към този момент здрава, се радва на едногодишното си дете. И е признателна, че в точния момент е разкрила болестта.

" Ако обаче пациентите се диагностицират в късен етап, когато болестта е доста напреднало и е авансирало и има в това число и далечни метастази, тогава колкото и благоприятни условия да имаме за лекуване, то те не са задоволителни с цел да реализираме резултата, който търсим ", сподели доктор Ваня Митова, шеф на отделението по " Хирургия на гърда " в УСБАЛО " Проф. Иван Черноземски ".

В битката с отрицателната наклонност за онкоболните помощници би трябвало да бъдат предварителната защита и скрининговите стратегии. Ако изобщо ги има.

" Дадена жена след избрана възраст би трябвало наложително да минава на скринингов обзор, който в целия свят е така наречен мамография. Това дава опция да се откриват тумори в доста ранен етап. В България няма настояща ефикасна скринингова стратегия ", сподели доктор Ваня Митова.

А поради това, че работата на националния раков указател беше прекратена, експертите ни не разполагат с цялостна информация за онкологичните болести у нас. Съответно не могат да си извадят заключения за честотата им.

" Към днешна дата, народен раков указател към този момент няма. Ние няма от кое място да почерпим тези данни, надлежно няма ни на европейската карта ", сподели още доктор Ваня Митова.

От здравното министерство обявиха за По света и у нас, че регистърът не е закрит, а е трансформиран. Той към този момент ще се поддържа от центъра по публично здраве и разбори. Посочват още, че данните от националния раков указател са трансферирани към пациентските досиета на всички онкоболни, като информацията за раковите болести към този момент се наблюдава непосредствено в здравната осведомителна система.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР