Все повече млади българи, работещи в колцентрове, биват арестувани у

...
Все повече млади българи, работещи в колцентрове, биват арестувани у
Коментари Харесай

5000 българи от колцентрове са под риск да бъдат арестувани

Все повече млади българи, работещи в колцентрове, биват задържани у нас с европейски заповеди за арест, а по-късно са екстрадирани в Германия и съдени за финансови измами. От 2017 година в България са извършени повече от 10 акции на немската прокуратура в колцентрове на израелския жител Гал Барак, именуван Вълка от София (Той е апетитен за основно звено в скица от компании по целия свят, занимаващи се с най-вече криптовалути. Те мамели вложители и са нанесли вреди за стотици милиони долари на десетки хиляди хора - б.р.).
Разследването е в ръцете на немските прокурори и досега са задържани 15 български жители, а делото на 16-ия сега тече у нас, откри следствие на Богдана Лазарова, част от което към този момент излъчи Българска национална телевизия (целият филм ще е от 22 ч. утре). 
Много младежи у нас биват въвлечени в промишлеността с тези колцентрове и подлагани на операция, без да знаят. Накрая се оказват задържани и обвинени. Измамата се състои във подправени инвестции: работещите в колцентровете дават обещание на клиентите, че ще влагат парите им във финансови принадлежности и те ще се удвоят или даже утроят. Но в действителност получените средства се източват в офшорни сметки.
Разследването на Българска национална телевизия дават образец с един от българите, който бе екстрадиран в Германия през 2021 година в Германия, а през декември 2022 към този момент е наказан на 4 година и 3 месеца затвор. Той споделя, че е почнал работа в колцентър като възпитаник в 12-и клас. Дали им скриптове с подготвени сюжети, по които да приказват пред клиентите. Скоро младежът станал управител на " conversion екипа ", само че внезапно компанията се преобразувала в нова - очевидно тъй като е станала подозрителна. Тогава българинът е задържан.
Само прокуратурата в Бавария проверява за измами сред 300 и 400 платформи - т.е. над 50 колцентъра, в които работят най-малко по 100 души. Това значи, че под риск от следствие са най-малко 5000 българи, които работят в колцентрове. Този брой обаче евентуално ще нарасне, споделя създателят Богдана Лазарова.
" Установих и демонстрирам, че има следствия още в немските градове Саарбрюкен, Кобленц и Щутгарт, както и в Испания. Ще можем да умножим по 4-5 цифрата ", споделя тя.

Какво настояват немските прокурори?
Че България се е трансформирала в " Мека на колцентровете ". Гал Барак е управлявал европейската конструкция на тази финансова пирамида от нашата страна. В целия филм Българска национална телевизия ще покаже триадата, която е на върха на цялата пирамида и какво тъкмо се е случило с нея.
Немските прокурори споделят, че от България схемата се управлява най-лесно, тъй като тук има добре готови младежи, говорещи по няколко езика без акцент. Това била една от аргументите, само че има и други, които прокурорите премълчават.
" Тези колцентрове и тези момчета работят изцяло легално. Те не могат да заподозрат, че има нещо незаконно. Но доста скоро по-късно научават и идва въпросът за избора – дали ще останат за заплати и бонуси, или ще се спасят от незаконната конструкция. Повечето остават на работа, за жалост ", споделя авторката на следствието.
Според нея 80% от младежите у нас, в това число такива, които нямат висше обучение, работят в колцентрове. Една част от тези центрове се оказват откровени финансови пирамиди.
Въпросът, който изниква, е за какво не се проверяват хората, които стоят на най-високото равнище в пирамидата?
" Защото това е забележимата част - споделя авторката на следствието. - Тези хора се откриват да вземем за пример по IP адрес. Може да се откри от кой колцентър е направено позвъняването. Част от потърпевшите от измамата в Германия са си правили записи на телефонните диалози най-после, когато са се усетили, че всичко е машинация. По тях се съпоставят гласовете. Има способи прокурорите да схванат кой взе участие. Но има най-малко 2-3 равнища нагоре - има задържани, разследвани и някои наказани от по-високите равнища. Има и неосветлени браншове от схемата ", сазва Лазарова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР