Все повече мениджъри смятат, че компаниите им няма да оцелеят

...
Все повече мениджъри смятат, че компаниите им няма да оцелеят
Коментари Харесай

AI и климат: Какво ужасява изпълнителните директори за бизнеса им

Все повече мениджъри считат, че фирмите им няма да оцелеят в идващото десетилетие, в случай че не подхващат съществени промени поради натиска на изкуствения разсъдък и изменението на климата.

Това са изводите от на една от най-големите консултантски компании в света – PwC, оповестено във връзка Световния стопански конгрес в Давос.

То е извършено измежду 4702 изпълнителни шефове в 105 страни и територии, в интервала от 2 октомври до 10 ноември 2023 година

38% от ръководителите са оптимистично настроени за растежа на стопанската система, спрямо 18% през предходната година, когато светът беше във висока инфлация, слаб напредък, възходящи лихвени проценти и други, отбелязва Euronews.

Очакванията на основните изпълнителни шефове за стопански спад са намалели до 45% от рекордните 73% през предходната година, а по-малко от тях виждат компанията си като мощно изложена на риск от геополитически спорове, сочи още световното изследване на PwC.

Това се случва макар войните в Украйна и Близкия изток, в това число разстройствата в международната търговия, породени от офанзивите на йеменските бунтовници хути против търговски кораби в Червено море.

Дори и с усъвършенстваните стопански вероятности, предизвикването не е покрай края, откакто предходната седмица Световната банка съобщи, че чака международната стопанска система да се забави за трета поредна година през 2024 година

Междувременно, изпълнителните шефове се усещат по-зле по отношение на вероятностите за способността на техните компании да устоят на огромните промени.

Регулация и дефицит на умения

45% от интервюираните се тормозят, че бизнесът им няма съществува след десетилетие спрямо 39% предходната година. Изпълнителните шефове споделят, че се пробват да създадат промени, само че се сблъскват с регулации, липса на умения измежду служащите и други

" Независимо дали става дума за ускорение на внедряването на генеративен изкуствен интелект или за създаване на бизнеса, с цел да отговорят на провокациите и опциите на прехода към климатичните промени, това е година на промяна ", съобщи Боб Мориц, ръководител на PwC.

AI се преглежда както като опция за усъвършенстване на бизнес интервенциите, по този начин и като минус в провеждането им. Близо три четвърти от ръководителите декларират, че " той ще промени доста метода, по който тяхната компания основава, дава и генерира стойност през идващите три години ", обявиха от PwC.

Повече от половината изпълнителни шефове считат, че AI ще направи техните артикули или услуги по-добри, само че 69% означават, че техните служащи се нуждаят от образование, с цел да придобият умения за потребление на разрастващата се технология. Те също по този начин са загрижени за това по какъв начин AI ще усили рисковете за киберсигурността и дезинформацията.

Тревога за изкуствения разсъдък в Давос

Миналата седмица уредниците на Световния конгрес в Давос предизвестиха, че опасността от дезинформация, задвижвана от изкуствен интелект, като да вземем за пример основаването на синтетично наличие, е най-голямата краткосрочна опасност за света.

Според друго международно проучванене – на компанията за връзки с обществеността Edelman, нововъведенията се ръководят неприятно и усилват поляризацията, изключително в западните демокрации, където хората с десни убеждения са доста по-склонни да се опълчват на нововъведенията, в сравнение с тези с леви.

" Иновациите се одобряват единствено в случай че има чувство, че гледаме огромната картина на това по какъв начин ще се погрижим за хората, чиято работа ще се промени, по какъв начин учените ще беседват непосредствено с хората, тъй че те да ги схванат ", съобщи основният изпълнителен шеф Ричард Еделман пред Associated Press в понеделник.

" И най-после, да осъзнаят, че по един или различен метод AI е наличен и улеснява живота на хората ".

Подобно на изкуствения разсъдък, изследването на PwC демонстрира още, че преходът в региона на климата е както опция, по този начин и риск.

Все по-голям брой изпълнителни шефове – съвсем една трета, декларират, че през идващите три години се чака климатичните промени да трансформират метода им на работа.

Повече от три четвърти от ръководителите споделят, че са почнали или приключили промени за повишение на енергийната успеваемост, само че единствено 45% означават, че са постигнали прогрес в отчитането на климатичните опасности при финансовото обмисляне.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР