Все повече купувачи на имотния пазар пазаруват жилища не от

...
Все повече купувачи на имотния пазар пазаруват жилища не от
Коментари Харесай

„Залежали” имоти, чакащи над 10 години купувачи, дочакаха

Все повече купувачи на имотния пазар пазарят жилища не от нужда или с чисто капиталова цел, а като вид да се преборят с растящата инфлация. Заедно с ниските лихви по жилищните заеми това са двата съществени фактора, които през последната половин година движат пазара. Това изясняват брокери на недвижими парцели пред „ Труд”.

Официалната инфлация към този момент доближи 10%, а прогнозите са, че цените ще продължат да порастват, в това число и на строителните материали. Същевременно банките сложиха такси за предпазване на по-големи суми от страна на клиентите. Това кара от ден на ден хора с налични пари да ги влагат в парцели, с цел да ги спасят от високата инфлация.

Сред аргументите за покупка на жилище през последните две години бе и пандемията от COVID-19, която принуди хората да прекарват повече време в дома си и ги накара да търсят по-добри условия на живот. Това усили интереса както към селските къщи наоколо до огромните градове, по този начин и към жилищата с по-голяма повърхност, които да разрешат на всеки член от фамилията да има своето персонално пространство, обясниха експертите.

Към момента лихвите по ипотечните заеми са доста преференциални, което действително прави и покупко-продажбите такива, макар забележителното повишаване на парцелите през последните 5 години, обясниха брокери. Ако през 2016 година един двустаен апартамент можеше да се купи за 55 000 евро, в този момент същият коства 90 000 евро. Но поради по-ниските лихви в този момент вноската по заема ви ще е със 100 лева по-малка месечно - вместо 750 лева ще бъде към 650 лева, пресмятат специалистите. Това прави покупко-продажбите добра инвестиция поради непрекъснатото обезценяване на активите ни от инфлацията и поскъпващите такси, които вършат обслужването на средствата ни във финансовите институции все по-скъпо, обясниха от бранша на недвижими парцели.

Броят на подписаните покупко-продажби пораства с към 20% на годишна база, като търсенето продължава да изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен заем - в случай че към есента на 2020 година те са към половината от всички покупко-продажби, то през днешния ден външно финансиране се употребява от към 60% от купувачите на парцели.

Тенденцията за инвестиция в парцели докара и до разпродаване на „ залежали” парцели, които над 10 години чакат своите купувачи. Това са недвижимости, чиито притежатели не са търсили покупко-продажби непременно, а са желали да получат избрана сума за него и в този момент пазарът е догонил тези им условия, обясниха брокери.

Голяма част от парцелите до неотдавна се продаваха още „ на зелено”, а някои нови здания на топ местоположения даже вършат лист с чакащи клиенти и при издаване на строително позволение плановете се разпродават напълно в рамките единствено на 2-3 седмици. Тенденцията обаче се обръща поради повишаването на строителните материали, което докара до неустановеност за част от плановете, както и до спомагателни клаузи към договорите, че цената на към този момент капарирания парцел може да пораства в процеса на създаване дружно с повишаването на строителните материали да вземем за пример.

Доскоро близо 50% от парцелите, чиято офертна цена е към 1000 евро на кв. м, успяваха да се осъществят още преди първа копка. Заради пандемията, поскъпналите газ, ток и горива, контейнерите, както и военните дейности в Украйна обстановката се промени. Цената на строителните материали през последната година се усили от 30 до 60 на 100, което доста усили и себестойността на строителната продукция, а оттова и направи покупко-продажбите „ на зелено” извънредно неизгодни за вложителите. Малка част от бизнесмените си разрешиха и да скапват към този момент подписани покупко-продажби и да връщат депозити за парцели „ на зелено” при положение, че купувачите не желаят да доплатят за парцелите.

Според прогнозите на брокерите цените на парцелите ще продължат да порастват гладко и тази година ще бъде следващата рекордна във връзка с подписаните покупко-продажби на имотния пазар.

С една междинна заплата в София могат да се купят приблизително 80 кв. сантиметра жилищна повърхност. Това демонстрират данните на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Този индикатор е бил същият и през 1986 година, когато приходите у нас в безспорна стойност бяха по-малки, само че и цените на парцелите бяха по-ниски. По времето на социализма опцията да си купиш жилище в столицата, в случай че ти разрешат, е била същата както през днешния ден.

България е на 20-то място в света по досегаемост на жилищата, демонстрира проучване на английската компания Рууфинг Мегастор. За да си купим дом от 100 кв.м. би трябвало да се трудим неуморно 13 години и да спестяваме всичко, като не харчим заплатата си за нищо друго, са пресметнали специалистите. В това отношение се оказва, че изпреварваме съседите, защото със междинна заплата, която спестяваме напълно, жилище в Турция можем да купим след 14,5 година, в Гърция след 16,7 година, а в Румъния след близо 17 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР