Все повече клиенти искат зелен транспорт, а комбинацията влак и

...
Все повече клиенти искат зелен транспорт, а комбинацията влак и
Коментари Харесай

LKW Walter прави интермодален терминал във Видин

Все повече клиенти желаят зелен превоз, а комбинацията трен и камион икономисва 55% от излъчванията, сподели Карл Шауер, асоцииран член на управителния съвет на LKW Walter

© Анелия Николова Още по тематиката
Смъртта на СОМАТ

Най-голямата превозваческа компания в страната се срина, като приходите й за шест години се свиха 10 пъти, стартира и ликвидация на недвижими парцели
4 ное 2016
От камион на трен и след това отново

Интермодалните транспорти са новото огромно предизвикателство за българските спедитори
19 окт 2015 8
млн. евро най-вече ще са разноските, с цел да проработи терминалът. Това може да стане още до края на годината.Австрийската транспортна компания LKW Walter ще построи интермодален терминал във Видин, който ще комбинира сухопътен и железопътен превоз. Проектът е част от по-голямата концепция на " Аутомотив клъстер България " за развиване на авто парк в крайдунавския град, като задачата е да се привлекат нови вложители от бранша.

Терминалът може да стартира да работи още до края на годината, защото на мястото има подобаваща площадка и съоръжение, които не се употребяват. Те са благосъстоятелност на едно от българските сдружения на немската Willi Betz, която през последните години имаше съществени финансови усложнения. Намеренията са LKW Walter да наеме оборудванията, а действителните й разноски по плана ще са до 8 млн. евро - за закупуване на ремаркета и възнаграждение на жп оператора за година напред. Ако обаче се случи по-големият план и в парка дойдат вложители от автомобилната промишленост, на мястото ще бъде построен изцяло развъртян интермодален терминал. Инвестицията в него ще се мери в десетки милиони евро.

В партньорство

LKW Walter към този момент има капиталов проект за терминала във Видин, въпреки че към момента следва да се посочи партньорството със притежателя на оборудванията. Необходимият капитал, с цел да стартира планът, е 2.5-3 млн. евро за закупуване на ремаркета и към 5 млн. евро за закупуване на жп решение, т.е. възнаграждение на превозвача за година напред, сподели Карл Шауер, асоцииран член на управителния съвет на LKW Walter. Предвижда се товари по трен да се изпращат най-малко три пъти седмично, само че към момента няма решение кой ще е превозвачът.

Според австрийската компания съществуващата площадка е доста подобаваща, като единственото, което липсва, са към 100 метра жп линия в самия терминал. Очакванията са тази инвестиция да се направи от притежателя, като сега се водят договаряния.

Парцелът е на " Виена реал естейт Видин ", която е благосъстоятелност на австрийския VHO Holding (част от групата Betz). От документите в Търговския указател излиза наяве, че предходната годна е направена оценка на парцелите от самостоятелен оценител и цената им е избрана на 8.7 млн. лева За същата сума компанията е ипотекирала парцелите си във Видин - към 117 дка земя плюс здания в Северна промишлена зона, против заем от Инвестбанк през август тази година, демонстрира информация в имотния указател. Дружеството се занимава с отдаване чартърен на капиталови парцели, като за 2016 година приходите му са 134 хиляди лева

Голямата концепция

Изграждането на интермодален терминал е единствено първата, само че доста значима част от по-големия план за основаване на нова индустриална зона за автомобилно произвеждане. " Терминалът ще е гаранция, че който стартира да създава там, ще може да има навременни доставки на първични материали и подготвени артикули ", сподели изпълнителният шеф на " Ауто клъстер България " Любомир Станиславов.

Евентуалният предстоящ автопарк се планува да се разположи върху терен от 1225 дка на брега на реката сред площадката на интермодалния терминал и Дунав мост 2. Идеята е да се притегли така наречен производител на автентично съоръжение, около който заводи да основат още 10-12 снабдители на съставни елементи. " За да има автомобилно произвеждане, би трябвало да има добра екосистема от към 300 снабдители, а в България те са 120 ", сподели Станиславов. Това е повода за избора на Видин за плана - лесният достъп за снабдители от три страни (България, Румъния и Сърбия). " Това действително са над 1000 доставчика, т.е. от тази позиция Видин има добра екосистема ", добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР