Все повече хора се оказават измамени от подставени лица в

...
Все повече хора се оказават измамени от подставени лица в
Коментари Харесай

Хакери крадат лични данни чрез фалшиви съобщения във Facebook

Все повече хора се оказават излъгани от подставени лица в обществените мрежи. Хакери пишат подправени известия от името на най-близките ни и желаят пароли за разнообразни платформи за кражба на персонални данни, заяви Нова телевизия.

" Здравей! Тук ли си? Трябва да пратя едни документи на майка ми, а моята поща блокира, мога ли да употребявам твоята за една минута " - това подправено известие получават потребителите.

Точно след минута цялата персонална информация една от пострадалите се оказва в ръцете на изцяло непознати. Хакват профила й посредством привиден диалог с най-хубавата й другарка. А по-късно измамата се разраства лавинообразно.

" За секунди всичките ми пощи бяха хакнати, в това число и Фейсбук профилът ми. Видях, че е писано на още 150 индивида, а 70% от тях са се хванали ", описа излъганата Ива Иванова.

Целта на такива офанзиви нормално е достъп до банкови сметки или платформи за онлайн разплащане . В последните месеци от ГДБОП регистрират растеж на офанзивите към частни профили. А специалистите по кибер сигурност поучават да пазим профилите си, както пазим портфейла си.

" Често хората се замислят като излизат от у дома дали са си заключили вратата, дали са пуснали СОТ-а и така нататък, същото нещо важи и за онлайн профилите. Винаги би трябвало да се подхожда със подозрение към сходен вид искане за пароли, банкови сметки да желаят от вас да цъкате на някакви линкове ", сподели специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.

Той и сътрудниците му поучават още да не задаваме лесни кодове за достъп . Често потребителите избират да се защитят с думите: " Password " и " Parola ". И още - достъпът до другите платформи не би трябвало да е с един и същи секрети думи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР