Все повече хора по света страдат от безсъние. По данни

...
Все повече хора по света страдат от безсъние. По данни
Коментари Харесай

Диетата, която води до безсъние

Все повече хора по света страдат от бодърствуване. По данни на Националната фондация за съня в Съединени американски щати към 40% от хората в Америка споделят за симптоми на бодърствуване всяка година, написа уеб сайтът Medical News Today.

В последно време откривателите обръщат от ден на ден внимание на този факт, защото редица изследвания демонстрират, че безсънието е не просто неприятно прекарване, а сериозен проблем, които може да докара до тежки отрицателни последици за здравето.

Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Съединени американски щати, краткотрайният сън и честите спирания на съня са свързани със сърдечно-съдови болести, диабет, депресивни положения и други

По тази причина експертите отделят доста време в търсене на лек против безсънието. За тази цел обаче те първо би трябвало да схванат какви са причинителите на проблемите със съня.  

Множество изследвания стигат до заключението, че безсънието е обвързано с ежедневната диета на човек.

Скорошно изследване на Колумбийския университет в Ню Йорк открива, че диетата, която е богата на рафинирани въглехидрати, и по-конкретно на добавени захари, е тясно обвързвана с нараснал риск от бодърствуване.  Или най-малко това демонстрират данните на 53 069 дами на възраст сред 50 и 79 година, които са се записали в за присъединяване в проучването в интервала от септември 1994 година до декември 1998 година

За да схванат дали има връзка сред храните, които ядем, и риска от бодърствуване, откривателите са анализирали голям брой разнообразни диети и тяхната евентуална връзка с проблеми със съня.

Ръководителят на проучването Джеймс Гангуиш и неговият екип откриват връзка сред безсънието и диетата, богата на рафинирани въглехидрати. Тази диета включва храни с добавени захари като безалкохолни питиета, бял ориз и бял самун.

Изследователите обаче акцентират, че от разбора не излиза наяве дали безсънието се дължи на потреблението на рафинираните въглехидрати, или хората, които страдат от липса на сън, са по-предразположени към консумация на сладки храни. Те обаче считат, че има механизъм, който може да изясни тази взаимосвързаност.

„ Когато равнището на кръвната захар се повишава внезапно, тялото ни реагира, отделяйки инсулин. Последвалият спад на кръвната захар може да докара до отделянето на хормони като адреналин и кортизол, които от своя страна могат да попречват съня “, изяснява Гангуиш.

Не всички храни, които съдържат захар, обаче имат подобен резултат. Плодовете и зеленчуците на подвигат равнището на кръвната захар толкоз бързо, колкото храните, които съдържат добавени захари. Това се дължи на обстоятелството, че плодовете и зеленчуците съдържат фибри, които водят до по-забавено асимилиране на захарите и надлежно не са свързани с внезапни скокове в равнищата на кръвната захар.

Проучването поддържа тази доктрина, защото измежду дамите, които следват диети, богати на зеленчуци и плодове(но не и плодови сокове), не се следи нараснал риск от бодърствуване.

„ Това допуска, че аргументите за бодърствуване измежду участничките в прочуването се дължат на модифицираните храни, които съдържат огромни количества на добавени захари “, споделя Гангуиш

Макар че в изследването са взели участие единствено дами на възраст сред 50 и 79 година, откривателите считат, че откритията от него могат да важат и за мъжете и хора на всяка възраст.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР