Все повече европейски държави придвижват напред процедурите си по Плана

...
Все повече европейски държави придвижват напред процедурите си по Плана
Коментари Харесай

БГ планът за възстановяване още на трупчета, няма да получим...

Все повече европейски страни придвижват напред процедурите си по Плана за възобновяване и резистентност, а други към този момент се възползват от финансирането. Планът дава опция на страните-членки да получат достъп до милиарди евро под формата на безплатни средства и доста евтини заеми, които ще бъдат отпускани до 2026 година

Днес Финландия ще получи своята оценка за Плана си, като в Хелзинки идва ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Утре тя ще посети Талин, където пък ще показа оценката на Естония.

Хърватия от своя страна получи в събота предплатено заплащане от механизма на обща стойност 818,4 милиона евро. Плановете на „ проблематичните “ Полша и Унгария може да бъдат утвърдени през ноември под условия, написа в петък Ройтерс като цитира европейски източници. Ако бъде утвърдена, Полша може да получи 23 милиарда евро безплатни средства от Европейски Съюз и 34 милиарда евтини заеми, до момента в който Унгария може да чака 7,2 милиарда евро безплатни средства през идващите години.

Така се оказва, че България и Нидерландия са единствените страни в Европейски Съюз, които не са внесли своите проектопланове в Брюксел.

Срокът бе до 30 септември и в този момент на процедура няма софтуерно време за утвърждението му в границите на тази година.

Според регламента, Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, с цел да вземе решение за сходство на проекта.

След това - в двумесечен период, се прави предплатеното заплащане от 13% от цялата стойност на включените в проекта промени и планове.

Времето тече, а за оставащите 3 месеца до края на 2021 година тези процедури наподобяват все по-трудноосъществими.

Въпросът с внасянето на Плана за възобновяване и резистентност на България не един път беше повдиган от ГЕРБ и други партии. Служебното държавно управление на Румен Радев разгласи, че е готово с преработката, като заслуга за това имаха Атанас Пеканов, Кирил Петков и Асен Василев. Опит да се внесе Планът не беше изработен и от 46-ия парламент, макар апелите това да се случи. Въпреки, че служебните министри не дадоха зелена светлина на проекта, Асен Василев реши да вкара в актуализацията на бюджета точно от неполучените средства, които по всичко проличава скоро няма да дойдат у нас.

Сега последното заричане на служебния кабинет е документът да бъде в Брюксел до 15 октомври. Но до момента в който това не се случи, Планът на нашата страна остава на трупчета и с въпросителни, написа Tribune.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР